aA
Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą (ES) derybų klausimai dėl paramos žemės ūkiui, Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimo bei tranzito į Kaliningrado sritį turi būti sprendžiami nepažeidžiant šalies suverenumo bei laikantis senų ir naujų narių lygiateisiškumo principų.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
© BNS foto
Tai antradienį Briuselyje vykusiame Europos Parlamento pirmininko susitikime su narystės ES siekiančių valstybių parlamentų pirmininkais sakė Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.

"Manau man pritars visi mano kolegos, jei pasakysiu, kad siekiant kompromisų bet kuriais derybose likusiais klausimais turi būti atsižvelgiama į šiuos principus: stojančios valstybės suverenumo gerbimas, suderinamumas su acquis (ES teisynu - BNS), vienodų konkurencinių sąlygų tarp senų ir naujų ES narių užtikrinimas, bei vienodas naujų narių traktavimas tiek žemės ūkio, tiek biudžetiniais, tiek Šengeno klausimais", - sakė Seimo pirmininkas.

"Tai jautrūs klausimai, todėl sugebėjimas surasti lankčius ir subalansuotus sprendimus, kurie būtų priimtini plačiajai visuomenei bei abiem besiderančioms pusėms bus mums tikras išbandymas, padedantis pamatus referendumui", - pažymėjo jis.

Seimas dar nėra priėmęs sprendimo dėl referendumo surengimo, tačiau už tai pasisako valdančiosios A.Paulausko vadovaujama Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai) ir premjero Algirdo Brazausko vadovaujama Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP).

Seimo pirmininkas pareiškė, jog referendumas "turėtų įvykti kitų metų pavasarį" ir gali būti derinamas su referendumais kitose Baltijos valstybėse.

A.Paulauskas susitikime pažymėjo, jog narystę ES remia 62 proc. Lietuvos gyventojų.

Lietuva yra nusprendusi uždaryti Ignalinos atominės elektrinės pirmąjį bloką iki 2005 metų, o antrąjį - 2009 metais, atsižvelgiant į ES finansinę paramą.

Lietuvos taip pat netenkina ES pasiūlytos gamybos kvotos kai kuriems žemės ūkio produktams bei derlingumo kvotos.

ES ir Rusija lapkričio 11 dieną sutarė, jog Rusijos piliečiai į Kaliningrado sritį galės keliauti per Lietuvą su palengvintais kelionės dokumentais, tačiau spendimui ir jo įgyvendinimo mechanizmui dar turi pritarti Vilnius.

Lietuva siekia gauti garantijų iš ES, jog ši tvarka nesukliudys jai prisijungti prie bevizės ES erdvės, kurią reglamentuoja Šengeno sutartis.

Pilnateise ES nare Lietuva tikisi tapti 2004 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.