aA
Karo su Iraku bus galima išvengti, jeigu šalies prezidentas Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas) bendradarbiaus su masinio naikinimo ginklų ieškančiais Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektoriais, antradienį pareiškė JT generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas).
Kofi Annan
"(Karo) galima išvengti, jeigu prezidentas Saddamas Husseinas gerbs savo įsipareigojimus Jungtinėms Tautoms ir visiškai bendradarbiaus su inspektoriais", - sakė K.Annanas interviu dienraščiui "Le Monde".

"Jeigu Irakas darys tai, ką privalo, smarkiai susilpnės argumentai, dėl kurių būtų galima pradėti karą. Tačiau jeigu Saddamas Husseinas nevykdys inspektorių ir JT reikalavimų, (Saugumo) Taryba imsis savo pareigų", - sakė jis.

K.Annanas paragino Jungtines Valstijas per daug neskubėti pradėti karą ir perspėjo, kad tai gali suskaldyti dabar vieningą Saugumo Tarybą.

"Pabrėžiu, kad kyla pavojus, jog gali būti pasinaudota įvykiais, kurie kitoms šalims gali pasirodyti tik mažai arba nepakankamai svarbūs paskelbti karą. Jeigu JAV taip padarys, ji suskaldys Saugumo Tarybą", - sakė K.Annanas.

"Kita vertus, jeigu mes duosime inspektoriams laiko ir pakankamai erdvės, kad jie galėtų atlikti savo darbą, padėtis pasikeis. Mes privalome kruopščiai išanalizuoti padėtį ir priimti sprendimą remdamiesi kuo nors konkrečiu", - sakė K.Annanas.

"Kai JT nuspręs veikti, jų veiksmai turi būti paremti nenuginčijamais argumentais, kad būtų išsaugota parama joms", - sakė JT generalinis sekretorius.

Pasak K.Annano, kai kurie žmonės gali manyti, kad JT 1441-oji rezoliucija atriša JAV rankas, nes norint pradėti karą antroji rezoliucija nebereikalinga, tačiau jeigu Saugumo Taryba būtų balsavusi už karinius veiksmus, "amerikiečiai su tuo sutiktų ir dargi būtų patenkinti".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.