aA
Europos Sąjungos (ES) steigiamos greitojo reagavimo pajėgos turėtų apsvarstyti galimybę perimti vadovavimą Bosnijos taikdarių pajėgoms, užuot vadovavusios taikdariams Makedonijoje, antradienį pareiškė Vokietijos gynybos ministras Peteris Struckas (Peteris Štrukas).
ES tikėjosi, kad jų planuojamos 60 000 kareivių pajėgos debiutuos, perimdamos iš NATO taikos palaikymo operaciją Makedonijoje, tačiau tam sutrukdė Graikijos ir Turkijos nesutarimai dėl naujųjų ES pajėgų galimybių naudotis NATO įranga bei planavimo pajėgumais.

P.Struckas pranešė su ES užsienio politikos koordinatoriumi Javieru Solana (Chavjeru Solana) aptaręs galimybę, kad ES pajėgos perimtų vadovavimą Bosnijos Stabilizavimo pajėgoms SFOR iš Jungtinių Valstijų, nes ES pajėgų mandatas tęsis ilgiau, o tai suteikia daugiau laiko išspręsti Turkijos ir Graikijos ginčui.

"Šio mandato trukmė ilgesnė - šia prasme tai "patrauklesnis" mandatas negu Makedonijoje", - sakė P.Struckas kalboje Vokietijos kariams atstovaujančiai asociacijai.

Praėjusią savaitę NATO įveikė nesutarimus dėl planų nuo gruodžio 16 dienos pratęsti jos mandatą Makedonijoje dar šešiems mėnesiams. Tačiau Prancūzijos reikalavimu vasario mėnesį įvyks svarstymas, kurio metu turi paaiškėti, ar vėliau ES galės perimti šią misiją.

19-os šalių NATO karinis aljansas gegužės mėnesį paskelbė, kad jo taikdarių pajėgos Bosnijoje ir Kosove šiais metais bus sumažintos 20 procentų, padidėjus politiniam stabilumui šiose šalyse. Tokiu būdu Bosnijoje tarnaujančios taikdarių pajėgos turi sumažėti nuo 19 000 iki 12 000 kareivių.

P.Struckas taip pat sakė, kad užuot toliau eilės tvarka kaitaliojus Afganistane tarnaujančių daugiataučių pajėgų vadovybę, vadovavimą joms turėtų perimti NATO. Ministras siūlė tai padaryti, kai pasibaigs Vokietijos ir Nyderlandų vadovavimo šiai misijai kadencija, kuri prasidės ateinančių metų vasario mėnesį ir tęsis pusę metų.

Šiuo metu Turkija vadovauja Afganistane tarnaujančioms Tarptautinėms saugumo pagalbos pajėgoms, kurių veikla ribojasi sostine Kabulu ir į šiaurę nuo jo esančia Bagramo oro pajėgų baze. Dabar šiose pajėgose tarnauja 4 650 žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.