aA
Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kol kas nenustatė kyšininkavimo faktų, kurie pagrįstų sraigtasparnių remonto bendrovės kaltinimus Prezidentūros darbuotojams. Tai rašoma antradienį paskelbtame STT pranešime spaudai apie pradėtą sraigtasparnių remonto konkurso organizavimo aplinkybių tyrimą.
Prezidentūra
Prezidentūra
© DELFI
Bendrovės "Avia Baltika" Kaune prezidentas Jurijus Borisovas lapkričio 13 dieną spaudos konferencijoje apkaltino Prezidentūrą skleidžiant "šmeižikišką informaciją" teisėsaugos institucijoms ir žiniasklaidai apie bendrovės ryšius su teroristinėmis organizacijomis.

"Mes turime įrodymų, kad mūsų konkurentai iš "Helisotos" bendrovės davė 15 tūkst. JAV dolerių kyšį prezidento patarėjui gynybos klausimais Dariui Kalibatui, kad šis organizuotų visą tą šmeižto kampaniją", - tada žurnalistams teigė J.Borisovas, tvirtinęs, jog turi kyšininkavimo įrodymų.

Po šio J.Borisovo pareiškimo STT direktoriaus Valentino Junoko nurodymu buvo pradėtas patikrinimas galimam kyšininkavimo faktui nustatyti. STT pareigūnai, nuvykę į "Avia Baltiką" ir susitikę su J.Borisovu, paprašė suteikti turimą informaciją, reikalingą faktams nustatyti.

Pirmadienį STT gavo šios bendrovės oficialų atsakymą, tačiau, pasak STT, jame "Avia Baltika" nepateikė jokių duomenų ar kitokios informacijos, patvirtinančios minėtą teiginį ar reikšmingos vykdant patikrinimą.

Pasak STT, šiame atsakyme teigiama, neva organizuojant sraigtasparnių remonto konkursą "Helisota" ir valstybės valdininkai nebaudžiami pasisavino milijonus litų, o biudžetas patyrė milijoninius nuostolius.

Siekdama objektyviai įvertinti šiuos teiginius ir surinkti įrodymus, ar minimo sandėrio metu nebūta kokių nors korupcinių nusikaltimų apraiškų, STT pradėjo tyrimą dėl šio konkurso organizavimo aplinkybių.

D.Kalibatas "Avia Baltika" vadovo kaltinimus yra pavadinęs "absurdiškais pareiškimais". Pulkininko leitenanto D.Kalibato vertinimu, kaltinimai Prezidentūrai yra susiję su "politiniu šou", kuriame jis negali dalyvauti.

D.Kalibatas yra pažadėjęs kreiptis į teismą dėl šmeižto po gruodį vyksiančių prezidento rinkimų. Valstybės saugumo departamentas (VSD) yra nustatęs, kad sraigtasparnių bendrovė "Avia Baltika" tikrai eksportavo sraigtasparnius į Sudaną, kuriam yra taikomas embargas ginklams, amunicijai ir atsarginėms dalims.

Pasak VSD, atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad "Avia Baltika" dar 2001-ųjų metų vasarą į Sudaną, kuriam taikomas minėtas embargas, eksportavo sraigtasparnį Mi-8T, nelaukdama Ūkio ministerijos įgaliotų ekspertų grupės sprendimo dėl eksporto licencijos išdavimo.

Taip pat šiemet sausį Sudanui pardavė antrą tokį patį sraigtasparnį ir sraigtasparnio Mi-8 atsargines dalis. Sudane ir šiuo metu dirba "Avia Baltikos" ir jos partnerių specialistai. Tai sukėlė ir NATO šalių susirūpinimą.

Be to, dar 1998 metais VSD gavo operatyvinės informacijos, keliančios "pagrįstą susirūpinimą" dėl galimo "Avia Baltika" dalyvavimo kontroliuojamų strateginių karinės paskirties prekių kontrabandoje per Lietuvos teritoriją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.