aA
JAV pasiūlė aprūpinti Izraelį naujos kartos raketomis "Patriot", kurios galėtų sunaikinti iš Irako paleistas raketas, pranešė Izraelio visuomeninė televizija. Naujosios "Patriot" yra specialiai sukonstruotos sunaikinti raketas "Scud" skrydžio metu.
JAV siūlo, kad naująsias raketas valdytų į Izraelį atsiųsta Amerikos kariuomenė, sakoma pranešime.

Tačiau aukšto rango Izraelio pareigūnai televizijai sakė, jog Jungtinių Valstijų pasiūlymas bus atmestas, nes Izraelis jau turi priešraketinės gynybos raketas "Hetz" (strėlė). Šios raketos buvo sukurtos bendradarbiaujant su Jungtinėmis Valstijomis.

Be to, Izraelio lyderiai baiminasi, kad JAV kariuomenės dislokavimas Izraelyje gali tapti pretekstu Irako prezidentui Saddamui Husseinui surengti ataką.

1991 metų Persijos įlankos karo metu 39 Irako raketos "Scud" pataikė į Izraelio teritoriją, nors ši šalis ir buvo ginkluota ankstesnio modelio raketų "Patriot" baterijomis. Per šias Irako atakas žuvo du ir buvo sužeista šimtai žmonių.

Pirmadienį Vokietijos gynybos ministerijos atstovas spaudai pareiškė, jog Izraelis paprašė Vokietijos leisti panaudoti raketas "Patriot", jeigu Bagdadas mėgintų rengti atakas per galimą JAV karo operaciją Irake.

"Tiesa, kad Izraelis prašė Vokietijos aprūpinti jį priešraketinės gynybos raketomis "Patriot"", - sakė atstovas, savo pareiškimu patvirtindamas informaciją, kuri antradienį turi būti išspausdinta laikraštyje "Die Welt".

Vokietijos vyriausybė "šiuo metu nagrinėja (Izraelio) prašymą", sakė atstovas.

Dėl Izraelio prašymo kancleris Gerhardas Schroederis pateko į keblią padėtį, nes yra žadėjęs nesikišti į galimą JAV vadovaujamą karą prieš Iraką. Kita vertus, Vokietija, kaip Holokausto kaltininkė, yra morališkai įsipareigojusi padėti užtikrinti Izraelio saugumą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.