aA
Sveikatos apsaugos ministras Romualdas Dobrovolskis priminė sveikatos priežiūros įstaigų vadovams, jog visose medicinos įstaigose turi būti aiški ir prieinama informacija pacientams apie mokamas paslaugas.
Gydytoja
Gydytoja
Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešimo spaudai, ministras papildė atitinkamą dokumentą apie mokamas medicinos paslaugas, jų kainas bei teikimo ir apmokėjimo tvarką.

"Pacientams matomoje vietoje turi būti paskelbtos mokamų paslaugų kainos ir jų apmokėjimo tvarka", - rašoma SAM pranešime spaudai. "Nors jau anksčiau teisiniais dokumentais buvo reglamentuojamas mokamų paslaugų teikimas pacientams, tačiau jų ne visose įstaigose buvo laikomasi", - BNS sakė SAM Sveikatos ekonomikos skyriaus vedėja Jūratė Martinonienė.

Jos teigimu, dabar visų įstaigų vadovai privalės parengti mokamų paslaugų sąrašus ir jų teikimo tvarką bei šią informaciją iškabinti gerai pacientui matomoje vietoje.

Pasak SAM ekonomistės J.Martinonienės, Valstybinė medicininio audito inspekcija prie SAM turės kontroliuoti, kaip įstaigose laikomasi šių nurodymų.

J.Martinonienės teigimu, šiuo metu pagal Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymą mokamų sveikatos priežiūros paslaugų kainas nustato SAM. Įstaigose šios kainos negali būti didinamos, išskyrus tais atvejais, kai paslaugos teikiamos užsieniečiams.

Praėjusią savaitę Vilniaus universiteto Santariškių klinikų administracija pareikalavo, jog pacientai patys mokėtų už medicinos tyrimus. Net pacientai, atvykę su gydytojų siuntimais, turi mokėti už diagnostinius tyrimus, o pacientai be siuntimo ir be sveikatos draudimo dar turi sumokėti ir už gydytojo konsultaciją.

Iki šiol be siuntimo atvykstantys ligoniai mokėdavo tik 39 litus. Tokiems pacientams tyrimai buvo atliekami nemokamai. Pasak VU Santariškių klinikų administracijos, imtis tokių priemonių paskatino pinigų trūkumas ambulatorinių paslaugų apmokėjimui.

Teigiama, jog šiais metais Santariškių konsultacinei poliklinikai kvotos buvo sumažintos 14 proc. Pernai ambulatorinėms paslaugoms apmokėti buvo numatyta 6,1 mln. litų, šiemet 5,3 mln. litų. Pasak VU Santariškių klinikų medikų, lėšų limitas buvo išnaudotas iki lapkričio 10 d.

Teigiama, jog tam, kad iki Naujųjų metų būtų galima aptarnauti visus ligonius, papildomai ligoninei reikia apie 1 mln. litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.