aA
Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Aloyzas Sakalas ir Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininkas Gediminas Dalinkevičius siūlo parlamentui priimti Lygių galimybių įstatymą.
G.Dalinkevičius
© ELTA
Jų teikiamas Lygių galimybių įstatymo projektas buvo užregistruotas pirmadienį Seimo posėdžių sekretoriate.

Projektu siūloma uždrausti bet kokią tiesioginę ir netiesioginę diskriminaciją dėl asmens amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, rasės ar etninės priklausomybės, religijos ar įsitikinimų švietimo, įsidarbinimo, vartotojų teisių, reklamos srityse, atsižvelgiant į Europos Sąjungos (ES) direktyvas.

Įstatymo projekto nuostatų siūloma netaikyti šeimos ir privataus gyvenimo srityse. Pasak projekto autorių, toks įstatymo projektas parengtas atsižvelgiant į piliečių skundus, atsiųstus į ŽTK bei Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą.

"Žmonės skundėsi, kad yra diskriminuojami dėl amžiaus, kai darbdavys net nesuteikia galimybės pretenduoti užimti tam tikras pareigas jaunesnio ar vyresnio amžiaus žmonėms, nustatydamas griežtus amžiaus apribojimus pretendentams", - teigiama aiškinamajame projekto rašte.

Pasak projekto autorių, su tokiomis pačiomis problemomis susidūrė žmonės, turintys negalią, dėl kurios jų galimybės susirasti darbą menkos. Seksualinių mažumų atstovai skundėsi, kad dėl lytinės orientacijos yra diskriminuojami darbe, prekių ir paslaugų įsigijimo srityje, todėl jie priversti slėpti savo orientaciją ir žeminti savo orumą, taip pat skundžiasi žmonės, kad yra diskriminuojami dėl priklausymo tautinei mažumai.

Lygių galimybių įstatymo projekte siūloma apibrėžti vienos iš diskriminacijos formų - priekabiavimo dėl asmens amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, rasės ar etninės priklausomybės, religijos ar įsitikinimų - sąvoką.

Įstatymo vykdymo kontrolę ir priežiūrą siūloma pavesti Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai. Ši tarnyba jau atlieka Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo vykdymo priežiūrą. Lietuva yra vienintelė kandidatė į ES, priėmusi įstatymą dėl moterų ir vyrų lygių galimybių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.