aA
Klausimas: Norėčiau sužinoti Jūsų nuomonę dėl baudos dydžio teisėtumo Vilniaus miesto (manau ir kitų Lietuvos miestų) visuomeniniame transporte. Autobusuose ir troleibusuose kabo skelbimai, jog "bauda už važiavimą be bilieto yra 20 litų" . Kontrolieriai taip pat liepia mokėti 20 litų. Tuo tarpu ATPK 142 straipsnis sako, kad keleivių važiavimas be bilieto troleibusu, vietinio susisiekimo (miesto) autobusu ir maršrutiniu taksi užtraukia baudą nuo dešimties iki dvidešimties litų. 30-2 straipsnis sako, kad skiriamos baudos dydis nustatomas pagal baudos dydžio sankcijoje minimumo ir maksimumo vidurkį, atsižvelgiant į atsakomybę lengvinančias ar sunkinančias aplinkybes. Taigi, koks baudos dydis turėtų būti?
Atsakymas: Jūs teisus, baudos dydžius reglamentuoja Administracinių teisės pažeidimo kodekso 142 str. Kodeksas taip pat numato, kad skiriant baudą turi būti atsižvelgiama į atsakomybę lengvinančias ar sunkinančias aplinkybes. Deja, kontrolieriai, turbūt, neskaitė Administracinių teisės pažeidimo kodekso.

Paskirtą baudą galima apskųsti teismui.

Pateikta informacija yra bendro pobūdžio, ja neturi būti remiamasi kaip galutine teisine nuomone, oficialia konsultacija ar patarimu. Už straipsnių, komentarų, konsultacijų panaudojimą atsakingas pats paslaugos vartotojas.