aA
Jungtinių Tautų specialusis atstovas Teo van Bovenas atvyko pirmadienį į Taškentą tirti daugybės skundų, kad šalies penitenciarinėse įstaigose pažeidžiamos žmogaus teisės, pranešė JT atstovybė Taškente.
Prison
Teo van Bovenas planuoja susitikti su aukšto rango valstybės pareigūnais, teisių gynėjais, žmogaus teisių pažeidimų aukomis. Daugiausia dėmesio jis skirs kankinimams, kurie buvo taikomi kai kuriems nukentėjusiesiems.

T.van Bovenas numato apsilankyti įkalinimo vietose įvairiuose šalies regionuose, susitikti su nuteistaisiais.

Abi šalys - ir JT, ir Uzbekijos valdžia atsisako plačiau komentuoti šią kelionę.

Nors Vakarai spaudė šalies valdžią, kad ji sutiktų organizuoti šią kelionę, teisių gynėjai mano, kad vargu ar vietos teisėsaugos institucijos pasiryžusios glaudžiai bendradarbiauti su JT atstovu.

Mat JT savo tyrimuose turi teisę remtis tik faktais, kuriuos praneša pati šalies vyriausybė. Uzbekija pasirašė kankinimus draudžiančią konvenciją 1995 metais, bet nepasirašė tos dokumento dalies, kuri leidžia tirti asmeninius nukentėjusiųjų pareiškimus.

Uzbekijos VRM duomenimis, šalyje veikia 47 bausmių atlikimo sistemos įstaigos, tarp jų - 35 bausmių atlikimo kolonijos, 1 kalėjimas ir 11 tardymo izoliatorių. Šiuo metu Uzbekistane bausmes atlieka apie 30 tūkst. žmonių.

JT atstovo vizitas truks iki gruodžio 6 dienos. Jam pasibaigus T. van Bovenas turės parengti JT pranešimą, kaip laikomasi žmogaus teisių Uzbekijos įkalinimo vietose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.