aA
JAV turi informacijos, leidžiančios Vašingtonui įtarti, kad iš tikrųjų galėjo būti Ukrainos ir Irako sandoris tiekti Irakui radiolokacines sistemas "Kolčiuga", pareiškė atvirame laiške JAV ambasadorius Ukrainoje Carlosas Pascualis.
"Tam tikra mūsų turima informacija rodo, kad sandoris ( tiekti Kolčiugas" į Iraką) galėjo būti įgyvendintas", - pareiškė C.Pascualis laiške, išspausdintame Ukrainos savaitraštyje "Zerkalo Nedeli".

Rugsėjį JAV atstovai pareiškė, kad įtaria Kijevą neteisėtai tiekus Irakui ginkluotės sistemas ir kad sandoriui asmeniškai pritarė Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma.

L.Kučma kategoriškai neigia, kad Ukraina tiekė radarus ir jis pats leido tiekti ginklus Irakui apeinant JT sankcijas. L.Kučma pakvietė į šalį grupę ekspertų iš JAV ir Didžiosios Britanijos, bet užbaigę vizitą ekspertai pareiškė, jog Kijevas nesugebėjo įtikinamai įrodyti, kad nesusijęs su šiuo sandorių.

"Negalėdama gauti visų svarbių dokumentų ir atsižvelgdama į tai, jog yra rimtų problemų dėl Ukrainos eksporto kontrolės dokumentų, grupė negalėjo atmesti galimybės, kad sistema "Kolčiuga" nebuvo perduota Irakui", - pažymėjo C.Pascualis.

Amerikos ambasadorius taip pat paragino Kijevą nutraukti "dvikovą ekspertų", tyrusių buvusio L.Kučmos apsaugos darbuotojo Mykolos Melničenkos slaptai padarytus pokalbių įrašus, kuriais grindžia savo įtarimus Jungtinės Valstijos.

C.Pascualis pareiškė, jog JAV pripažino, kad įrašai tikri, ir neketina keisti savo nuomonės.

"Techniniu požiūriu nėra reikalo tęsti tyrimą", - rašo C.Pascualis.

"Motyvuojant abejojimais, ar 2000 metų liepą padaryti įrašai yra autentiški, norima nukreipti dėmesį nuo akivaizdaus fakto - sprendimo perduoti Irakui apeinant JT sankcijas sistemą "Kolčiuga", - pareiškė Amerikos ambasadorius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.