aA
Reaguodamos į augančią įtampą tarp Kopenhagos ir Maskvos, kelios Danų bendrovės sustabdė savo eksportą į Rusiją, nes šios šalies pasienio muitinėse greičiausiai tyčia buvo imta pernelyg priekabiai ir lėtai tikrinti iš Danijos atvežamas prekes.
"Mes liovėmės siuntę sunkvežimius į Rusiją. Šią savaitę prie sienos tenka gerokai ilgiau laukti", - pareiškė Danijos šaldymo ir oro kondicionavimo sistemų firmos "Danfoss" atstovas spaudai Ole M.Daugbjergas.

Įtampa abiejų šalių santykiuose atsirado, kai Danija nesutiko uždrausti praėjusį mėnesį Kopenhagoje surengto Pasaulio čečėnų kongreso, ir Maskva ją apkaltino "solidarumu su teroristais".

Įtampa dar labiau paaštrėjo, kai Danijos valdžia atsisakė iš karto išduoti Čečėnijos prezidento Aslano Maschadovo atstovą Achmedą Zakajevą, kurį Maskva siekia suimti neva už teroristinę veiklą. Nesutarimus pagilina ir tai, kad šį penktadienį Kopenhagoje leista surengti naują čečėnų konferenciją.

Praėjusią savaitę žiniasklaida pranešė, kad Rusijos muitinės postuose tyčia perdėtai priekabiai ir lėtai tikrinamas Danijos importas. Tuo sukeliama didelė gaišatis sienos pervažiavimo punktuose.

O.Daugbjergas pareiškė, kad kelios Danijos bendrovės laikinai įšaldė su Rusija susijusią veiklą, viešai nepaskelbdamos apie šį savo sprendimą.

"Mes negavome paaiškinimo, tačiau ši problema iki šios savaitės niekada neiškildavo", - sakė O.Daugbjergas. Jis pridūrė, kad "Danfoss", kuri kas savaitę siunčia į Rusiją kelis sunkvežimius prekių, dėl atsiradusios pasienio gaišaties patyrė finansinių nuostolių.

Tuo tarpu mėsos eksportuotoja "Danish Crown" praėjusią savaitę vertino padėtį kaip "kritišką" ir keliančią grėsmę kalėdiniam šios bendrovės eksportui į Rusiją.

Laikraštis "Berlinske Tidende" pranešė, kad "Danish Crown" nutraukė eksportą į Rusiją, tačiau pačios bendrovės komentarų sekmadienį gauti nepavyko.

Danija kasmet eksportuoja į Rusiją prekių, kurių bendra vertė yra maždaug 800 mln. eurų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.