aA
Dzūkai šiemet negali pasigirti gausiu grybų derliumi, tačiau jau ne pirmas jų surastas grybas pretenduoja į Lietuvos rekordus. Praėjusį penktadienį Alytaus rajono Valėniškių kaime, Raitininkų seniūnijoje, gyvenantys Marija ir Juozas Bieliokai tik dviese sugebėjo parsinešti netoli sodybos po senu ąžuolu išrautą grybą, kuris svėrė 21 kilogramą.
Ponia Marija prisipažino leidusi grybui paaugti, nes jį aptiko prieš porą savaičių, nuėjusi po ąžuolu pasirinkti gilių kiaulėms.

„Iš karto pamaniau, kad kažkoks rudas gauruotas šuo guli prie pat kamieno, - pasakojo grybautoja. - Su vyru prisiminėme matę tokį pat grybą per televizorių, bet neįsidėmėjome jo pavadinimo. Kiek menu, rodytas svėrė apie 5 kilogramus, ir grybų specialistai minėjo, jog jis labai retas Lietuvoje ir yra saugotinas".

Bieliokai, parsinešę tokį retą laimikį, saugo jį lauko virtuvėje, kad ir kitiems galėtų parodyti, bet valgyti nežinomo grybo nedrįsta.

Pagal aprašymą knygoje „Lietuvos grybai" galima spėti, kad M.Bieliokienės rastas grybas rekordininkas vadinamas kopūstgalviu raukšliumi, kuris labai retai randamas, yra valgomasis bei auga rugpjūčio-lapkričio mėnesiais ant medžių šaknų, prie kelmų - dažniau spygliuočių.

Agentūros „Factum" rekordų knygoje kaip absoliutus Lietuvos grybas rekordininkas užfiksuotas 1993 metų rugpjūčio 16 dieną Giedrių kaime, Šiaulių rajone, surastas 10 kilogramų 420 gramų svėręs didysis kukurdvelkis.

Šiemet du kartus į šią rekordų knygą pateko alytiškis Algis Steponavičius, suradęs didžiausias žvynabudes.

Rugsėjo l dieną Alytaus seniūnijoje, Jovaišonių kaime, jis išrovė 8 kg 175 gramus sveriančią žvynabudę, kuri buvo 3 kilogramais sunkesnė už netoli tų vietų užaugusį tokį pat grybą.

"Lietuvos rytas"