aA
"Mūsų gauta informacija leido manyti, kad ambasados uždarymas yra reikalingas gyvybėms ir turtui apsaugoti", - sakė JAV šaltinis Romoje. Kiek anksčiau Vašingtone JAV valstybės departamento atstovas Ričardas Bušeras (Richard Boucher) paskelbė, kad ambasada uždaroma dėl saugumo priežasčių, tačiau išsamiau šio fakto nekomentavo.

Ambasados darbuotojams 10 val. ryte buvo pasakyta eiti namo, nepateikiant šio nurodymo priežasčių. Kitas šaltinis Romoje teigė, kad sumaištis gali būti susijusi su Artimųjų Rytų ar islamo ekstremistų veikla.

Šiuo metu Niujorke teisiami keturi vyrai, kaltinami susimokę su Saudo Arabijos milijonieriumi Osama Bin Ladenu (Osama bin Laden) susprogdinti dvi JAV ambasadas Rytų Afrikoje, kur žuvo daugiau kaip 200 žmonių.

Ambasada bus uždaryta šeštadienį ir sekmadienį, bus sprendžiama, ar ji turėtų atsidaryti pirmadienį. JAV konsulatai Florencijoje, Milane ir Neapolyje veikė toliau ir bus atviri lankytojams ir pirmadienį.

JAV jau teko keletui dienų uždaryti keletą ambasadų ir konsulatų visame pasaulyje, ypač kilus neramumams Artimuosiuose Rytuose ir po JAV eskadrinio minininko "USS Cole" sprogdinimo Jemene. Kiek anksčiau šią savaitę JAV ambasadoje Otavoje kilo sumaištis, nes darbuotojai rado paslaptingą paketą, o jį peršvietus buvo matyti elektronika. Vėliau paaiškėjo, kad dėžėje buvo du "Nintendo" video žaidimai.

Aštuntame ir devintame dešimtmetyje Roma buvo dažnas italų ir Artimųjų Rytų grupuočių išpuolių taikinys. 1985 metų gruodžio 27 dieną čia buvo surengtas vienas kruviniausių palestiniečių išpuolių, kai kovotojai atidengė ugnį į keleivius Romos oro uoste. Tada žuvo 16 žmonių, tarp jų ir trys islamo kovotojai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.