aA
Jungtinės Valstijos siunčia grupę specialistų į Baltarusiją, kurie tirs, ar dėl gaisrų netoli Ukrainos Černobylio atominės elektrinės šalyje padidėjo radiacijos lygis, penktadienį pranešė JAV diplomatė.
Izraelis jau evakavo savo ambasadą Minske ir išsiuntė savo darbuotojus medicinos patikrinimui, nes bijomasi, kad netoli Baltarusijos sienos degant radiacija užterštiems durpynams, padidėjo atmosferos radiacinis užterštumas.

"Tikimės, kad specialistai, turintys įvertinti radiacijos lygį, atvyks greitai. Mūsų pačių skaičiavimais, pavojaus nėra. Tačiau mes ne specialistai", sakė "Reuters" JAV ambasados Minske informacijos tarnybos vadovė Diana Moxi (Dajana Moksi).

Pasak pareigūnės, Baltarusijos užsienio reikalų ministerija pažadėjo neatidėliodama išduoti vizas JAV specialistams.

Baltarusijos pareigūnai tvirtina, jog radiacijos pavojaus dėl gaisrų nėra, o URM pranešė, kad Izraelio ambasada atnaujins darbą kitą savaitę.

1986 metais Černobylio atominėje elektrinėje sprogus reaktoriui, įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė avarija. Tuomet radioaktyvių dulkių debesis praslinko virš Rusijos, Baltarusijos ir daugumos Europos šalių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.