aA
Klaipėdos konteinerių terminale ketvirtadienio vakarą sulaikytas padidintą radiacinį foną skleidęs krovinys, skirtas "Master Foods Lietuva" gamyklai Gargžduose.
"Master Foods Lietuva" siųstame krovinyje buvo tetrakalio pirofosfato siunta.

Nustatyta, kad siuntos radiacinis fonas viršijo bendrąjį leistiną foną 10 mikrorentgenų, tačiau neviršijo būtent šiam cheminiam junginiui leistinų normų.

Tai jau antras kartas, kai uoste sulaikomas padidintą radiacinį foną skleidžiantis krovinys, skirtas bendrovei "Master Foods Lietuva".

Vasario pradžioje bendrovė atgal į Didžiąją Britaniją išsiuntė didesnį nei įprasta radioaktyvumą skleidusį krovinį. Tąkart spinduliavimas nustatytą bendrąjį foną viršijo daugiau nei 20 mikrorentgenų.

Tada Aplinkos ministerija leido krovinį įvežti ir pabrėžė, kad krovinys neviršijo nustatytų šiai medžiagai norminių reikalavimų.

Nors Aplinkos ministerija davė leidimą šį krovinį įvežti, tačiau bendrovė jo atsisakė, kilus visuomenės diskusijoms.

UAB "Master Foods Lietuva" tetrakalio pirofosfatą naudoja labai mažais kiekiais kačių ir šunų maisto gamybai.

Bendrovės komercijos direktoriaus Gyčio Račio teigimu, produkcijos gamybai bendrovė naudoja tik aukščiausius vietinius ir tarptautinius standartus atitinkančius produktus, nes beveik visą produkciją bendrovė eksportuoja į Vakarų Europos šalis.

Jo teigiu, toks nepagrįstas krovinio sulaikymas labai trikdo įmonės darbą.

Visuomenės sveikatos centro specialistų teigimu, tetrakalio pirofosfatas yra gamtinis nuklidas, kuris naudojamas trąšose, kai kuriose statybinėse medžiagose, jo yra ir maisto produktuose.

Padidintą radiacinį foną jis skleidžia tik tada, kai medžiaga vežama dideliais kiekiais.

Gamykla "Master Foods Lietuva" maistą gyvūnams Lietuvoje pradėjo gaminti prieš 6 metus.

Pernai rudenį pradėjo veikti nauja gamykla Gargžduose. Smarkiai išaugus gamyklos produkcijos paklausai, jau patvirtinti gamyklos plėtros planai.

Pasak G. Račiaus, artimiausiu metu bus pradėta naujų gamybinių patalpų statyba.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.