aA
Praėjusiais metais Lietuvos pasienyje buvo sulaikyta 100 nelegalių migrantų, penktadienį pranešė Lietuvos pasienio policijos departamentas. Į Vakarų Europos šalis per Lietuvą patekti bandančių nelegalų skaičius kiekvienais metais mažėja. Mažėjimo tendencijos išryškėjo jau prieš kelerius metus.
1996 metais pasienyje buvo sulaikytas 1551 nelegalus migrantas, 1997 metais - 1382, 1998 metais - 495, 1999 metais - 261. Praėjusiais metais daugiausiai sulaikyta Vietnamo piliečių - 35, 1999 metais jų buvo sulaikyta 44. Pern ai pareigūnai taip pat sulaikė 22 Afganistano piliečius, 15 pakistaniečių.

Sulaikyti nelegalai siunčiami į Užsieniečių registracijos centrą (URC) Pabradėje, kur apgyvendinami neteisėtai į Lietuvą atvykę ar joje esantys užsienio šalių piliečiai. Vėliau nelegalai išsiunčiami į savo kilmės šalis. Nuo 1997 iki 1999 metų iš Lietuvos buvo išsiųsti 2008 neteisėtai atvykę užsieniečiai. Dabar URC gyvena 79 užsieniečiai.

Pasak pranešimo, nors Lietuva tampa vis labiau nepatrauklesnė nelegalams ir jų vedliams, pasienio pareigūnai mano, kad nelegalios migracijos grėsmė mūsų šaliai nemažėja. Supratę, kad valstybė ėmėsi veiksmingų priemonių pažaboti nelegalią migraciją, manoma, kad šio nelegalaus verslo atstovai gali imtis kitų nelegalų gabenimo būdų.

Nelegalų srautas kasmet mažėja, tačiau nelegalios migracijos užkardymas išlieka vienu iš svarbiausių pasienio policijos veiklos uždavinių. Lietuvos pasienio policija turi duomenų, kad nelegalių migrantų gabenimu užsiimančių nusikalstamų grupuočių veikla vis labiau įgauna konspiracinį pobūdį, taip pat keičiami nelegalų gabenimo metodai.

Nelegalių migrantų neteisėto perėjimo per Lietuvos teritoriją numatomas maršrutas nuo pat šio reiškinio atsiradimo lieka tas pats - iš Baltarusijos bandoma patekti į Lietuvą, vėliau bandoma kirsti sieną su Lenkija. Turimais duomenimis, pajamos už nelegalių migrantų gabenimą gali būti lyginamos su pajamomis, gaunamomis iš prekybos narkotikais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.