aA
Joną Paulių II operavęs chirurgas ortopedas ketvirtadienį paneigė sakęs, kad popiežius serga parkinsonizmu. 1994 metais klubo operaciją popiežiui atlikęs chirurgas Gianfranco Fineschi (Džianfrankas Finešis) teigė, kad jis buvo klaidingai pacituotas interviu, kurį davė Italijos žurnalui "Oggi".
Pope
"Aš niekad nesakiau ir niekad nekalbėjau apie parkinsonizmą. Tai gali būti neurologinė forma, kuri primena parkinsonizmą, tačiau tai ne mano sritis", sakė gydytojas.

Jo interviu ketvirtadienį buvo išspausdintas žurnale "Oggi". Jame pacituoti G. Fineschio žodžiai, jog popiežius vaikšto vilkdamas kojas "dėl neurologinių, o ne ortopedinių priežasčių".

"Vaistai, kuriuos jis vartoja nuo parkinsonizmo, kuris yra jo rankų drebėjimo priežastis, faktiškai veikia jo raumenų sistemą, dėl to sumažėja veido judesių, jis priverstas eiti mažais žingsneliais", citavo jį žurnalas.

Sunki 80-mečio popiežiaus eisena ir kalba, taip pat rankų drebėjimas, yra įprasti parkinsonizmo simptomai. Tačiau Vatikanas nėra jos patvirtinęs. Atrodė, kad savo interviu G. Fineschi pirmas iš popiežiaus gydytojų pripažino šią ligą.

Į klausimą, kodėl Vatikanas nepraneša, kokia liga sukėlė minėtus simptomus, Šventojo Sosto atstovas spaudai Joaquinas Navarro-Vallsas (Choakinas Navaro-Valsas) atsakė: "Tai klausimas popiežiaus gydytojams". Vatikanas nekomentavo ir "Oggi" išspausdinto interviu.

1996 metais J. Navarro-Vallsas sakė, kad popiežius kenčia nuo motorinės sistemos sutrikimo, galbūt parkinsonizmo. G. Fineschi sakė, kad prieš paskelbdamas savo paneigimą, ketvirtadienį rytą kalbėjosi su Jono Pauliaus II sekretoriumi. "Straipsnyje yra painiava tarp klausimų ir atsakymų", sakė chirurgas.

Tačiau žurnalo vyriausiasis redaktorius tvirtino, jog straipsnis nebūtų buvęs išspausdintas, "jeigu mes nebūtume tikri, kad jis tikslus iki paskutinio kablelio". 77 metų G. Fineschi sakė, kad paskutinį kartą susitiko su popiežiumi prieš trejus metus. Jis negalėjo atsiminti paskutinės apžiūros datos. Pasak chirurgo, popiežiui "reikia ilsėtis ir nedirbti tiek daug". Tačiau "nemanau, kad jis kada nors taip darys", sakė gydytojas.

Jonas Paulius II jau numatė intensyvią 2001 metų darbotvarkę. Jis neketina ilsėtis po to, kai šį šeštadienį pasibaigs Šventieji metai, kuriuose kasdien buvo numatyti susitikimai.

Popiežius turėtų aplankyti Siriją, Maltą ir Ukrainą. Be to, tikimasi, kad netrukus jis paskirs naujus kardinolus. Tada bus paskirta dauguma kardinolų, kurie po jo mirties rinks įpėdinį. Vatikanas ketvirtadienį pareiškė, jog kardinolų paskelbimo data kol kas nenumatyta.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.