aA
Naujų narių priėmimas į NATO turi būti tęsiamas, teigia Šiaurės Atlanto aljanso vadovas lordas George Robertsonas (Džordžas Robertsonas).
Jis kalbėjo penktadienį Vilniuje, sveikindamas tarptautinės konferencijos "NATO vaidmuo besikeičiančioje Europos saugumo aplinkoje" dalyvius.

Vilniaus Rotušėje vykstančiame forume dalyvauja 9 šalių kandidačių - Lietuvos, Latvijos, Estijos, Bulgarijos, Rumunijos, Slovakijos, Slovėnijos, Makedonijos bei Albanijos - užsienio reikalų ministrai bei viceministrai.

Jie paskelbs pareiškimą, kuriame paragins 2002 metais priimti kandidatėms palankų sprendimą dėl tolesnės aljanso plėtros.

Anot NATO generalinio sekretoriaus, Vilniaus pareiškimas "yra laukiamas paramos signalas NATO pasirinkta kursui".

"Tai sukrečiantis pavyzdys, kaip NATO įsipareigojimas laikyti duris atviras naujoms narėms skatina bendradarbiavimą ir stiprų bei augantį pasišventimą NATO sukurtai Euroatlantinės erdvės vizijai, paremtai demokratija, taika, klestėjimu ir esminėmis žmogaus teisėmis", sakė G. Robertsonas.

"Mes turime tęsti naujų narių priėmimo į NATO procesą. Tai byloja apie mūsų politinius įsipareigojimus naujoms demokratinėms valstybėms Europoje, kad jos būtų visaverte Euroatlantinės bendruomenės dalimi", sakė NATO vadovas.

Savo kalboje jis taip pat pabrėžė būtinybę užtikrinti ilgalaikę taiką ir stabilumą Pietryčių Europoje, "grąžinti į vėžes" NATO ir Rusijos santykius", gerinti karinį pajėgumą, įgyvendinant naujausias gynybos technologijas bei užtikrinti masinio naikinimo ginklų neplatinimą.

G. Robertsonas atkreipė dėmesį į Europos saugumo ir gynybos politikos kūrimą ir bendradarbiavimo santykių su NATO partnerėmis tolesnę plėtrą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.