aA
Pranešimai apie Rusijos branduolinio ginklo dislokavimą Kaliningrado srityje rodo būtinybę nedelsiant plėsti NATO, pakviečiant į Aljansą Lietuvą, Latviją ir Estiją, pareiškė kadenciją baigiantis JAV Kongreso Atstovų rūmų Tarptautinių santykių komiteto pirmininkas Benjaminas Gilmanas (Bendžaminas Gilmanas).
Benjamin Gilman
Benjamin Gilman
"Jei Rusija iš tiesų dislokavo taktinę branduolinę ginkluotę Kaliningrade, mes turėtume tai vertinti kaip nerimą keliantį veiksmą, kuris grasina jaunoms Vidurio ir Rytų Europos demokratijoms", dienraščiui "The Washington Times" sakė B.Gilmanas.

Jis komentavo išvakarėse šio dienraščio paskelbtą pranešimą, esą Rusija, amerikiečių žvalgybos duomenimis, nuo praėjusio birželio gabena į savo anklavą Kaliningrade branduolinę ginkluotę, greičiausiai - kovines galvutes artimojo nuotolio raketai "Točka".

Trečiadienį JAV Valstybės departamento atstovas pareiškė, kad šalies administracija įdėmiai tiria galimą Rusijos branduolinio ginklo dislokavimą Kaliningrado srityje ir ketina tai aptarti su Rusijos atstovais.

"Mes įdėmiai stebime padėtį. Mes kalbėsimės apie tai su rusais, kaip kalbamės apie visus ginklų kontrolės klausimus", per brifingą trečiadienį Vašingtone žurnalistams sakė JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Richardas Boucheris (Ričardas Baučeris).

Jis nesukonkretino, kokių pareigūnų susitikime ir kada apie tai galėtų būti kalbama.

R. Boucheris atsisakė išsamiau komentuoti JAV dienraščio "The Washington Times" pranešimą apie Rusijos taktinio branduolinio ginklo dislokavimą Kaliningrado srityje, paaiškinęs, jog Valstybės departamentas nekomentuoja "klausimų, susijusių su žvalgyba".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.