aA
Po pralaimėtų rinkimų kelios dešimtys politikų sėdi nuleidę rankas. Niekas nenori priimti į darbą buvusių parlamentarų.
Tuo tarpu daugelis buvusiųjų įsitikinę, kad jie sukaupė ypač vertingos patirties ir dėl to jiems turi būti pasiūlytas gerai mokamas darbas valstybės tarnyboje.

Kai kurie buvusieji, gavę siūlymus įsidarbinti Seimo komitetuose patarėjais ar padėjėjais, buvo pasipiktinę, kad tai nepakankamai prestižiškas darbas.

Buvęs ministras Kęstutis Skrebys viešai žiniasklaidai prisipažino iki šiol tebesąs bedarbis ir naršas po Interneto rusiškas svetaines skaitydamas anektodus. K.Skrebys turėjo rimtų ambicijų užimti reorganizuojamos Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministerijos Valstybės tarnybos departamento direktoriaus vietą.

Skandalingai išgarsėjęs konservatorius Sigitas Kaktys pretendavo tapti Vidaus reikalų ministerijos ligoninės vadovu. Kadangi mediko išsilavinimą turintis S.Kaktys pastaruosius penkerius metus sveikatos apsaugos sistemoje nedirbo, priėmimo konkurso komisija nusprendė, jog jis prarado ligoninės vadovui būtiną profesinę kompetenciją. Tai pirmas atvejis, kai politika pakenkė.

Bedarbiai socialdemokratai “dutūkstantininkai” Rimantas Dagys ir Arvydas Akstinavičius kurį laiką buvo matomi bevaikštą apie Seimą. “Dutūkstantininkas” Jonas Valatka, prieš spalio 10-osios rinkimus juokavęs, kad jei nepatektų į Seimą lengvai pradėtų savo verslą, vis dėlto nuėjo į valstybinę įstaigą. Jis pradėjo vadovauti Monetų kalyklai.

Centristei Rasai Melnikienei per kančias pavyko tapti socialinių reikalų ir darbo viceministre. Kurį laiką politikė vaikščiojo lyg nesava, nes į bet kokias pareigas guodėsi nenorinti eiti. Bedarbiai iki šiol taip pat ne vieną kadenciją parlamente dirbę Laima Andrikienė, Vidmantas Žiemelis, Saulius Pečeliūnas, Vytautas Bogušis. Rimantas Smetona ir eksministras Algis Žvaliauskas sako ketiną imtis privataus verslo ir nebesiekia vietos valstybės tarnyboje.

Vis dėlto bene į kebliausią situaciją pateko buvęs Administracinio teismo pirmininkas Stasys Šedbaras. Teisėjo mantiją iškeitęs į Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos vicepirmininko pareigas ir į Seimą nepatekęs teisininkas dabar bedarbis. Kadenciją baigusiems Seimo nariams ir A lygio valdininkams išmokėta išeitinių kompensacijų ir pašalpų už 3 mln. 773 tūkst. Lt.

Daugelis buvusiųjų iki šiol gyvena iš išeitinių pašalpų. Daugiausiai išeitinių pašalpų gavo tie Seimo nariai, kurie parlamente dirbo tris kadencijas - nuo Aukščiausios Tarybos laikų. Jie atskaičius mokesčius, gavo po 21 879 Lt. Tik vieną ketverių metų kadenciją Seimo nariu buvę politikai atskaičius mokesčius gavo po 8 155 Lt. Susidaro įspūdis, kad nei patys valstybės tarnautojai, nei verslininkai nemėgsta buvusių deputatų.