aA
Lietuva dažnai yra kritikuojama tarptautinių žydų organizacijų dėl tariamo nenoro teisti naciams talkininkavusių holokausto vykdytojų.

Pasak premjero, jam "skaudu ir gėda", kad Lietuvos vardas pasaulio spaudoje kartais siejamas su žydų tragedija Antrojo pasaulinio karo metais.

"Anuomet Lietuva buvo vien tik geografinė sąvoka. Deja, tais sunkiais laikais šalia nacistinių okupantų mūsų visuomenėje atsirado hitlerinės holokausto politikos vykdytojų", sakė A. Kubilius.

Okupuotoje Lietuvoje Antrojo pasaulinio karo metais buvo beveik visiškai sunaikinta 220 tūkstančių žydų bendruomenė.

Pasak A. Kubiliaus, "dar iki šios dienos niekas negali paaiškinti", kodėl taip įvyko Lietuvoje, kuri "niekada nepasižymėjo antisemitizmu".

Jis priminė, kad ieškant atsakymo į daugelį holokausto Lietuvoje klausimų, Lietuvos prezidentas prieš pusantrų metų įsteigė tarptautinę komisiją okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje tirti, kuri be kita ko savo turėtų atsakyti, kodėl Lietuvoje vyko holokaustas ir kas jį vykdė.

"Mums prieš akis labai sudėtingi darbai bei sprendimai, kurių reikalauja holokausto aukų - buvusių Lietuvos piliečių - teisės ir istorinis teisingumas", sakė A. Kubilius.

Jis ta proga pakvietė holokausto tyrinėtojus iš Vakarų ir Rytų padirbėti Lietuvos archyvuose bei saugyklose

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.