aA
Alternatyvų narystei NATO nėra, o aljanso ir Europos Sąjungos (ES) plėtra yra lygiaverčiai procesai ir nevalia kurio nors vieno laikyti prioritetiniu, teigia Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.
Penktadienį kalbėdamas tarptautinėje konferencijoje "NATO vaidmuo besikeičiančioje Europos saugumo aplinkoje", V.Landsbergis pabrėžė, kad raginimas "nesaugioms valstybėms" stoti į ES, bet ne į NATO, būtų tik nuolaidžiavimas praeities Rusijai su jos perspektyvinių įtakos zonų galvosena.

"Net jeigu kas nors nuoširdžiai sakytų "nesurūpink, negalvok apie pavojų, nes tuo erzini ugnikalnį", vis tiek būtų klaidinga klausytis tokių patarimų", sakė V. Landsbergis.

Anot jo, saugumu reikia rūpintis visada, o ypač "gyvenant šalia ugnikalnio, tai vadinasi atsakomybė".

Seimo pirmininko teigimu, alternatyvos aljansui nėra. "Kabėdami apie realų saugumą šiandien, galvojame tik apie NATO", pabrėžė Seimo pirmininkas.

Pasak jo, nauja narystė yra politinis klausimas, kuriam reikia aljanso narių politinio sprendimo. Anot V. Landsbergio, jeigu aljansas stokoja politinės valios, tai net ir pasirengusios šalies kandidatės perspektyvos liks menkos.

Seimo pirmininkas apgailestaudamas pareiškė, kad Rusiją vis dar kankina dvigubos praeities sindromas.

"Dviguba senojo mentaliteto klaida yra ta, kad NATO nėra ir nebus Rusijos "priešas", o šalys kandidatės nėra Rusijos žemė", pabrėžė V. Landsbergis.

Jo nuomone, nuolaidžiauti šiai klaidai reikštų skatinimą gyventi pavojingų mitų pasaulyje, o Rusijai gero linkintieji neturėtų palaikyti ekspansinių praeities mitų.

Seimo pirmininkas iškėlė mintį, kad tarptautinės bendradarbiavimo ir saugumo organizacijos galėtų įsteigti panašias į ombudsmeno struktūras, kurios greitai reaguotų į agresyvią valstybių laikyseną kaimynių atžvilgiu, dar nepasidėjus kraujo liejimui.

"Diagnostikos klaidos kainuoja brangiausiai, todėl ši tarnyba būtų gyvybių ir lėšų taupymas - būdas išvengti didelių nuostolių", sakė V. Landsbergis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.