aA
Buvęs Lenkijos UR ministras Bronislawas Geremekas (Bronislavas Geremekas) ketvirtadienį Lenkijos radijui sakė, kad dar anksti panikuoti dėl galimo Rusijos atominio ginklo dislokavimo Kaliningrado srityje. Pasak ministro, "pirmiausia reikia patvirtinti faktą, ar tikrai toks ginklas yra Kaliningrade".
Tačiau B. Geremekas sakė, kad "jam esant ministru šis klausimas nuolat buvo dėmesio centre". Jo nuomone, "būtų nenormalu, kad ši maža teritorija būtų labiausiai militarizuotas regionas Europoje. Mano pokalbių dalyviai vienu balsu tvirtindavo, kad Kaliningrado srityje esama ginkluotė - tai rūdijantis metalo laužas, tačiau dabar, atrodo, ją bandoma atnaujinti", sakė B. Geremekas.

Jo nuomone, "Lenkijai nereikia keisti užsienio politikos Rusijos atžvilgiu, tačiau ji visada turi atsiminti šalies nacionalinius interesus". Pasak B.Geremeko, "The Washington Times" informacija dar kartą parodo, kad "negalima išleisti iš akiračio saugumo klausimų ir silpnai apibrėžtų Rusijos karinės politikos intencijų".

"The Washington Times" trečiadienį paskelbta informaciją apie taktinio branduolinio ginklo dislokavimą Kaliningrado srityje Lenkijos spaudoje susilaukė didžiulio dėmesio. Ketvirtadienį apie tai informavo visi pagrindiniai laikraščiai.

Trečiadienio vakare komercinė televizija TVN pranešė, kad po oficialaus posėdžio šį klausimą svarstė Lenkijos vyriausybė, tačiau vyriausybės atstovas spaudai Krzysztofas Luftas (Kšištofas Luftas) agentūrai BNS paneigė šį faktą. Pasak jo, "The Washington Times" paskelbta informacija nustatyta tvarka domisi ir analizuoja atitinkamos vyriausybinės struktūros".

Dienraštis "Zycie" parašė, kad "amerikiečių laikraštyje paskelbtą informaciją analizuoja Varšuvos Rytų studijų centras", kurio darbuotojai sakė, jog "klausimas labai svarbus, tačiau nėra galimybių paskelbtą informaciją patikrinti". Jų nuomone, "tai propagandinis žingsnis, kuriuo siekiama sukelti paniką visuomenėje".

"Zycie" rašo, jog "kai kurie šaltiniai teigia, jog ginklai bei amunicija niekada nebuvo išvežti iš Kaliningrado srities".

"Permesti taktinį branduolinį ginklą į Kaliningrado sritį įmanoma ir turint apibrėžtą tikslą. Tai yra Rusijos paskutinių mėnesių karinės ir politinės veiklos logikos išdava. Jeigu tai tiesa, tai galima suprasti kaip bandymą paveikti amerikiečius nebeplėsti NATO. Branduolinio ginklo dislokavimas anklave turėtų suduoti smūgį Lietuvos, Latvijos ir Estijos, kurios jau seniai siekia įstoti į NATO, interesams", rašo Lenkijos dienraštis "Zycie".

Populiariausiam šalies laikraščiui "Gazeta Wyborcza" pavyko susipažinti su CŽV raportu. Dienraštis pastebi, jog "jame šimtu procentų netvirtinama, jog Kaliningrade yra branduolinis ginklas", tačiau "jei tiesa, ką rašo "The Washington Times", tai viskas siejasi į loginę visumą". "Tai prezidento Putino jėgos demonstravimo strategijos dalis, pažymi "Gazeta Wyborcza", pridurdama, kad tokiu žingsniu Kremlius siekia "patikrinti naujojo JAV prezidento elgesį".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.