aA
Antradienį vakare į Lietuvą su oficialu vizitu atvyksta Makedonijos prezidentas Borisas Trajkovskis su žmona.
Iki ketvirtadienio Vilniuje viešėsiantis Makedonijos vadovas susitiks su prezidentu Valdu Adamkumi, Seimo pirmininku Vytautu Landsbergiu, premjeru Andriumi Kubiliumi.

B. Trajkovskis padės gėlių Antakalnio kapinėse prie memorialo žuvusiems kovose už Lietuvos nepriklausomybę, apžiūrės Vilniaus senamiestį, lankysis Trakuose.

Per vizitą numatoma aptarti dvišalius santykius, ekonominį ir prekybinį bendradarbiavimą, integraciją į NATO bei santykius su kaimyninėmis valstybėmis.

Lietuva ir Makedonija diplomatinius santykius užmezgė 1995 metais. Lietuva pripažįsta šiai Balkanų valstybei Jungtinių Tautų suteiktą laikiną pavadinimą - Buvusios Jugoslavijos Makedonijos respublika.

Patys makedoniečiai savo valstybę vadina Makedonijos respublika, tačiau tam prieštarauja Graikija, kurios teritorijoje yra istorinė Makedonijos sritis.

Per devynis praėjusių metų mėnesius Lietuvos ir Makedonijos prekybos apyvarta buvo apie 7 mln. JAV dolerių, iš kurių apie 80 proc. sudarė Lietuvos importas.

1990 metais nepriklausomybę atkūrusi Lietuva ir po metų nuo Jugoslavijos atsiskyrusi Makedonija iki šiol nėra pasirašiusios jokių dvišalių sutarčių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.