aA
"Ir opozicija, ir Prezidentas sutarė, kad Vyriausybei reikia sistemiškesnės parlamentinės kontrolės", - taip vakar Prezidento rūmuose vykusį kairiųjų lyderių pokalbį su Valdu Adamkumi apibūdino LDDP vadovas Česlovas Juršėnas. Prezidentas priėmė 11 Socialdemokratinės koalicijos frakcijos valdybos narių ir garbės pirmininką, kadenciją baigusį valstybės vadovą Algirdą Brazauską.
Kairieji šalies vadovui pateikė 89 pasiūlymus, kaip tvarkyti Lietuvą. Nors pokalbiui buvo skirta tik valanda, jis užsitęsė dvi valandas. Pasiteiravus, koks likimas laukia opozicijos pasiūlymų, Prezidento patarėjai atsakė, kad Prezidentas ne Dievas, kuris galėtų įgyvendinti visus kairiųjų norus.

Opozicija siūlė įvesti progresyvinius mokesčius didesnes algas gaunantiems žmonėms bei atlikti programinę iždo reformą. Apie galimus neigiamus liberalų politikos padarinius sveikatos apsaugos sistemoje taip pat kalbėjo A.Brazauskas.

Esminių skirtumų užsienio politikos srityje neaptikęs A.Brazauskas atkreipė V.Adamkaus dėmesį, jog būtina daugiau dėmesio skirti konkrečioms sritims: "Negalima apsiriboti globaliniais reikalais, būtina sutvarkyti tranzitą, prekių tarifus, vizų politiką, gerinti prekybinius santykius ir didinti eksporto apimtis".

V.Adamkui buvo įteiktas kvietimas dalyvauti sausio pabaigoje rengiamame LDDP ir Socialdemokratų partijos jungimosi suvažiavime. "Mes nesiekiame ko nors versti ir lipti ant pjedestalo, - apie pokyčius po suvažiavimo kalbėjo A.Brazauskas. - Siekiame, kad Lietuvoje būtų stabili valdžia, stabili politika, nuosekli vidaus, ūkio ir finansų politika".

"Lietuvos rytas"