aA
Ketvirtadienį popiežiui Jonui Pauliui II sukanka 80 metų. Ta proga Vatikane, priešingai nei įprasta, prasidėjo iškilmingi renginiai.
Popiežius kartu su 3 tūkst. kunigų, 250 vyskupų ir dešimtimis kardinolų Šv. Petro aikštėje 10 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku pradėjo koncelebruoti Mišias, o vakare Londono simfoninis orkestras milijardo katalikų dvasinio vadovo garbei atliks Josepho Haydno (Jozefo Haidno) oratoriją "Pasaulio sukūrimas".

Penktadienį silpnos sveikatos, bet energingumo nepraradęs Jonas Paulius II kreipsis į 173 valstybių bei institucijų, turinčių diplomatinius santykius su Šventuoju Sostu, ambasadorius.

Lenkas Jonas Paulius II, tuometinis Krokuvos arkivyskupas, popiežiumi buvo išrinktas 1978-ųjų spalį. Jis yra pirmasis per 450 metų ne italų tautybės popiežius, be to, aplankęs daugiau valstybių nei bet kuris kitas buvęs Katalikų Bažnyčios vadovas.

Iki šiol Šventasis Tėvas buvo išvykęs į 92 keliones už Italijos ribų. Jis lankėsi 123 valstybėse ir teritorijose, o šiemet žvelgė į Sinajaus kalną Egipte, įgyvendino savo svajonę aplankyti Šventąją Žemę ir dar kartą nuvyko į Fatimos šventovę Portugalijoje.

Fatimos Švč. Mergelę Mariją popiežius laiko savo išgelbėtoja per pasikėsinimą į jo gyvybę Šv. Petro aikštėje 1981 metais.

Jonas Paulius II yra pripažįstamas ir kaip svarbi pasaulio politikos figūra, iškilusi tuo metu, kai Kremliuje šeimininkavo Leonidas Brežnevas, Baltuosiuose rūmuose - Jimmy Carteris (Džimis Karteris), o Margaret Thatcher (Margaret Tečer) dar nebuvo įžengusi į Dauning Strytą.

Į Vatikaną jau pradėjo plūsti katalikų ir nekatalikų lyderių sveikinimai popiežiui.

"Popiežius Jonas Paulius II yra nepaprastas žmogus", ketvirtadienį Vatikano laikraštyje "Osservatore Romano" skelbiamame sveikinime rašė Michailas Gorbačiovas.

"Svarbiausia tai, kad popiežius kiek įmanydamas padėjo žmoniškumui išlikti neapykantos eroje", pridūrė paskutinis ateistinės Sovietų Sąjungos lyderis.

Jono Pauliaus II griežtas konservatyvus požiūris į dogmas ir moralę nuvylė daugelį liberaliųjų katalikų, kurie laukė žingsnių pripažįstant gimimų kontrolę, moteris dvasininkes, homoseksualumą ir kunigų santuokas.

Tačiau net liberaliausieji negali neigti, kad popiežius savo moraliniu autoritetu prisidėjo prie kovos už žmogaus teises ir orumą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.