aA
Teroristas, kuris 1971 metais pagrobė Indijos avialinijų lėktuvą, penktadienį pasidavė indų policijai, atvykęs "Scandinavian Airlines" reisu iš Kopenhagos, sakoma naujienų pranešimuose.
Separatistinio Džamu ir Kašmyro išvadavimo fronto (DKIF) įkūrėjas Hashimas Qureshi (Hašimas Kurešis) buvo dar 17-metis, kai pagrobė valstybinės bendrovęs "Indian Airlines" lėktuvą, skridusį iš Šrinagaro į Indijos kontroliuojamą Kašmyrą. Jis privertė orlaivį bskristi į Pakistaną, norėdamas atkreipti tarptautinės bendrijos dėmesį į Kašmyro problemą.

Kai lėktuvas nusileido Lahore ir keleiviai išlipo, H. Qureshi su bendrininkais jį susprogdino. Per incidentą niekas nenukentėjo.

Indijos pilietis H. Q ureshi Pakistane buvo nuteistas už lėktuvo pagrobimą ir kalėjo devynerius metus. Vėliau jis persikėlė į Europą, kur 14 metų gyveno Nyderlandų sostinėje Amsterdame. H. Qureshi žmona ir vaikai prieš kelis mėnesius grįžo į Indiją.

Pagrobimas įvyko prieš pat 1971 metų karą tarp Indijos ir Pakistano, po kurio Pakistanas skilo ir rytinėje jo dalyje buvo įkurtas Bangladešas.

H. Qureshi grupuotė DKIF buvo viena aktyviausių 1989-aisiais prasidėjusio musulmonų sukilimo Kašmyre dalyvių. Po šešerių metų ši grupuotė sudėjo ginklus ir paragino įkurti nepriklausomą Kašmyrą.

Džamu ir Kašmyro sostinėje Šrinagare 46 metų H. Qureshi tebėra iškelta byla. Manoma, kad jis Indijoje bus teisiamas.

Neseniai Ženevoje duotame interviu naujienų agentūrai " United News of India" H. Qureshi sakė - "aš noriu grįžti į savo tėvynę. Noriu mirti savo žemėje". Jis sakė norįs grįžti į Indiją, kad stotų prieš teismą dėl lėktuvo pagrobimo.

Penktadienį atskridęs į Delį, H. Qureshi atidavė pasą ir kelionės dokumentus policijai, pranešė jo brolis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.