aA
Praėjusią savaitę įsigaliojus amnestijos įstatymui, iš Turkijos kalėjimų buvo paleista beveik 20 tūkst. kalinių. Tai trečiadienį vakare pranešė šalies teisingumo ministras Hikmetas Sami Turkas (Chikmentas Samis Tiurkas).
Cell
Kaip pabrėžė ministras, šia amnestija siekiama reformuoti chaotiškų ir perpildytų šalies kalėjimų sistemą, tačiau ji nebus taikoma be atodairos.

Taip ministras atsakė į žiniasklaidos pranešimus, kad amnestija tikisi pasinaudoti ir garsiausias šalies kalinys, kurdų sukilėlių vadovas Abdullah Ocalanas (Abdula Odžalanas). Jo manymu, tai bus įmanoma, jeigu teismai nuspręs paleisti kitus kurdų kalinius, nuteistus už panašius nusikaltimus.

Praėjusiais metais A. Ocalanas buvo nuteistas mirties bausme. Toks nuosprendis skirtas už valstybės išdavimą ir vadovavimą 15 metų trukusiai ginkluotai kampanijai už kurdų savivaldą, per kurią žuvo maždaug 30 000 žmonių.

H. S. Turkas pabrėžė, kad už nužudymus kalintiems kurdų sukilėliams "jokiu būdu nebus dovanota".

Ministras taip pat sakė, kad, pritaikant amnestiją, gali būti paleista net pusė iš maždaug 72 000 šalies kalinių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.