aA
LDDP ir LSDP koalicinės tarybos vadovybė pasmerkė Seime svarstomą siūlymą panaikinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas leidybai.
"Koalicinės tarybos valdyba pareiškia, kad tokia dešiniųjų įstatyminė iniciatyva, jeigu ji būtų iki galo įgyvendinta, reikštų naują smūgį laisvajai spaudai, ypač vietiniams laikraščiams, kultūrinių, mokslinių, visuomeninių ir religinių bendruomenių leidiniams", sakoma trečiadienį išplatintame pareiškime.

Jį pasirašė koalicinės tarybos garbės pirmininkas, kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas, koalicijos pirmininkai - LSDP ir LDDP lyderiai Vytenis Andriukaitis bei Česlovas Juršėnas.

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė Ekonomikos komiteto pirmininko, krikščionio demokrato Alberto Šimėno inicijuotam projektui, kuriuo siūloma panaikinti PVM lengvatą įvairių spaudos leidinių spausdinimui, leidybai, platinimui, taip pat laikraštiniam popieriui.

Anot pareiškimo, LSDP ir LDDP koalicinės tarybos valdyba "negali nematyti nuolatinių faktiškosios valdančiosios koalicijos (konservatorių ir krikščionių demokratų) pastangų riboti žiniasklaidą, persvarstyti Europoje palankiai vertinamą Visuomenės informavimo įstatymą".

Kairiųjų koalicijos lyderiai siūlo dešiniajai Seimo daugumai atsisakyti "bergždžių, neperspektyvių žiniasklaidos varžymo projektų" ir įspėja, kad socialdemokratinės politinės jėgos "visomis konstitucinėmis priemonėmis priešinsis bet kokioms antidemokratinėms, visuomenės informacijos laisvę varžančioms dešiniųjų valdžios užmačioms".

Lietuvos žurnalistų sąjunga trečiadienį taip pat išplatino pareiškimą, kuriame reiškiamas susirūpinimas dėl Ekonomikos komiteto ketinimą panaikinti PVM lengvatas.

LŽS atkreipia dėmesį, kad panaikinus PVM lengvatas, "dienos šviesos neišvys nė vienas regioninis laikraštis".

LŽS kreipiasi į Seimo ir Vyriausybės narius, prašydama "dar kartą pamąstyti, ar PVM lengvatų spaudai panaikinimas išties realiai papildys valstybės biudžetą, ar suduos skaudų ekonominį smūgį visuomenės informavimui".

Projekto iniciatoriaus A. Šimėno teigimu, PVM lengvatos įvairių leidinių spausdinimui, leidybai, platinimui bei laikraštiniam popieriui buvo reikalingos, kol Lietuvoje trūko laikraštinio popieriaus, nebuvo išsiplėtęs spausdinimo, leidybos ir platinimo verslas.

Anot A. Šimėno, įsigalėjus laisvos rinkos santykiams šiame versle, lengvatas taikyti netikslinga.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete bei specialioje darbo grupėje yra svarstoma nauja Visuomenės informavimo įstatymo redakcija, kuri, oponentų vertinimu, bylotų apie žiniasklaidos kontrolės stiprinimą ir atsisakymą nuo savireguliacijos principo. Vienas šių pataisų iniciatorių yra krikščionis demokratas Arimantas Raškinis.

Be to, gegužę įsigaliojo Tabako kontrolės įstatymo nuostatos, visiškai draudžiančios tabako gaminių reklamą. Žiniasklaidos organizacijos teigia, kad šis sprendimas skubotas ir turės neigiamų ekonominių pasekmių, be to, Europos Sąjungoje tabako reklamos draudimas įsigalios tik nuo 2006 metų.

LŽS pareiškime sakoma, kad kai kuriose ES šalyse ne tik laikraščių, bet ir žurnalų leidybai taikomas arba sumažintas, arba nulinis PVM tarifas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.