aA
Kaip sekmadienį paskelbė mokslininkai, naujausieji AIDS tyrimai gali atverti naujas kovos su ŽIV virusu perspektyvas, nes buvo įrodyta, kad genų terapija gali sėkmingai neleisti infekuotoms ląstelėms skleisti mirtiną virusą.
Filadelfijos vaikų klinikoje atliktuose tyrimuose, mokslininkai sugebėjo užblokuoti "tat" geną, kuris būtent ir leidžia ŽIV virusui nuo infekuotų ląstelių sklisti į visą kūną.

Šiuolaikiniais genetiniais AIDS tyrimais bandoma išsiaiškinti, kokiais būdais galima sveikoms ląstelėms padėti atsilaikyti prie ŽIV virusą, kuriuo kiekvieną dieną užsikrečia apie 16 000 naujų aukų, dažniausiai besivystančiose šalyse.

Beje, kaip teigiama žurnale "Gene Therapy", ta pati mokslininkų grupė, dirbdama ir su jau užsikrėtusiomis ŽIV virusu ląstelėmis, sugebėjo "tat" geno atliekamą viruso dauginimo funkciją sumažinti net 80-90 %.

Šie genų terapijos atradimai suteikia naujų galimybių pakeisti šiuo metu naudojamą vaistais pagrįstą gydymą, dar vadinamą HAART, kuriuo bandoma sustabdyti ŽIV infekciją. Neseniai buvo nustatyta, kad HAART yra labai brangus gydymo būdas, pasižymintis rimtu pašaliniu poveikiu, kurio teigiams poveikis dažnai būna abejotinas.

"Tai įrodymas, kad ŽIV viruso dauginimasis gali būti sustabdytas genetiniu būdu, nors mes dar nesame šimtu procentų garantuoti", prisipažino daktaras Stuartas Starras, dalyvavęs tyrimuose. Be to, jis teigė, kad mokslininkai jau pradėjo preliminarias diskusijas su Naujojoje Anglijoje esančiu primatų tyrimo centru, kuriame būtų galima atlikti eksperimentus su šiuo virusu užsikrėtusiomis beždžionėmis.

Jei tyrimai su gyvūnais būtų sėkmingi, vaikų klinikos komanda tikisi, kad po trijų ketverių metų būtų galima pradėti genų terapijos klinikinius tyrimus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.