aA
Pasaulinei informacinių technologijų korporacijai IBM priklausanti Almadeno tyrimų laboratorija pristatė revoliucinį naujųjų technologijų ir mados derinį – funkcionalius skaitmeninius IBM papuošalus ir aksesuarus.
Papuošalai
Dirbdami prie šio projekto IBM dizaineriai ir technologai atskyrė vartotojo sąsajos elementus, išdėstė juos skirtingose žmogaus kūno vietose ir sujungė greitu bevieliu ryšiu. Žmogus su tokiais daikčiukais atrodo lyg garsusis Džeimsas Bondas – mikrofonas telpa kaklaraiščio segtuke ir vėrinyje, ausinė – auskare, sistemos valdymas – žiede, o apyrankėje įtaisytas miniatiūrinis ekranas su teksto ir numerio rinkimo galimybe.

Šie aksesuarai buvo demonstruojami Almadeno tyrimų centro surengtoje sesijoje, pavadintoje “Naujos kryptys kompiuterių vartotojams”. Kasmet vykstančioje sesijoje mokslininkai, technologai ir dizaineriai svarsto, kaip technologiją priartinti prie kasdienio žmogaus gyvenimo, padaryti ją maksimaliai patogia.

Jei žmonės ruošiasi turėti “dėvimus” kompiuterius, labai svarbu, kaip jie atrodys. Daugybė žmonių savo gyvenimo neįsivaizduoja be kompiuterio ir mobilaus telefono, todėl svarbu ne tik tai, kaip greitai ir efektyviai ši įranga veikia, bet ir kaip ji atrodo”, - sako Cameron Miner, IBM dizaino laboratorijos įkūrėjas ir skaitmeninių papuošalų projekto vadovas.

“Dėvimi” kompiuteriai bei skaitmeniniai papuošalai yra pati “karščiausia” naujiena, kurią IBM korporacija ruošiasi derinti su dar tik kuriamomis ateinančio dešimtmečio technologijomis – bevielio ryšio sensoriais. Prie kūno pritvirtinti biodavikliai sukurs vartotojo asmeninį ryšio tinklą PAN (Personal Area Network), kurio pagalba tylus, bevielis ir privatus dviejų ar daugiau žmonių ryšys taps tikrove.

Pasak naujosios sensorinės technologijos kūrėjų, tokio ryšio vartotojas galės klausytis toli nuo jo esančios mylimosios širdies plakimo, o jei ant piršto esantis žiedo pavidalo emocinis daviklis paraus, geriau šiąnakt namo negrįžti – mylimoji įpykusi.

Keliose stambiausiose IBM korporacijos laboratorijose, išdėstytose Almadene (Silikono slėnis, Kalifonijos valstija, JAV), Ciuriche (Šveicarija), Nju Delyje (Indija) ir Tokijuje (Japonija), dirba 5 skirtingų sričių Nobelio premijų laureatai, o tyrimams korporacija kasmet išleidžia apie 5 procentus savo pelno. Vien 1999 metais šių laboratorijų dėka IBM užpatentavo apie 2500 technologinių išradimų.

ELTA