aA
Rusijos orbitinės stoties "Mir" energijos tiekimo sistema visiškai atkurta, pranešė Skrydžių valdymo centro (SVC) spaudos tarnyba. Specialistai pažymi, jog per pastarąjį ryšio su stotimi "Mir" seansą antradienį 23 val. 26 min. telemetrijos prietaisai parodė, kad stoties akumuliatoriai įkrauti, stotis valdoma patikimai.
Mir
Trečiadienį pirmasis ryšio seansas įvyks 15 val. 58 min. SVC specialistai atsisako prognozuoti, kokia bus ryšio kokybė ir kokia dabar yra stoties sistemų būklė. Tačiau jie tikisi, kad sutrikimų daugiau nebebus.

Kaip jau pranešta, ryšio su stotimi "Mir" nebuvo nuo gruodžio 25 dienos 18 val. 41 min. iki gruodžio 26 dienos 15 val. 45 min. Specialistų nuomone, radijo ryšys su stotimi pirmadienį nutrūko dėl to, kad išsikrovė stoties "Mir" akumuliatoriai. Galimas dalykas, stoties, kuri naudojama jau beveik 15 metų, energetikos tinkle atsirado kokių nors parazitinių ryšių, mano ekspertai.

Orbitinė stotis "Mir" dabar skrieja autonominiu nepilotuojamu režimu. Paskutinioji įgula - kosmonautai Sergejus Zaliotinas ir Aleksandras Kaleris, paliko ją 2000 metų birželio 16 dieną. Šiuo metu išjungti visi antraeiliai "Mir" įrenginiai.

Planuojama, kad stotis "Mir" vasario pabaigoje bus nuskandinta Ramiajame vandenyne. Rudenį Rusijos vyriausybė priėmė sprendimą nebenaudoti stoties "Mir", kuri yra orbitoje nuo 1986 metų, o nuo 2000 metų vasaros skrieja nepilotuojamu režimu.