aA
Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius penktadienį iš tarnybos prokuratūroje atleido tarnybiniu suklastojimu įtariamą Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotoją Marių Venckų. M. Venckus atleistas už veiksmus, nesuderinamus su pareigomis prokuratūroje ir prokuratūros diskreditavimą, pranešė Generalinės prokuratūros atstovas spaudai.
Susikompromitavusio prokuroro vietą užims Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūroje lig šiol eiline prokurore Baudžiamojo persekiojimo skyriuje dirbusi Dalia Mackevičienė.

Išnagrinėjęs Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros pateiktą tarnybinio patikrinimo medžiagą dėl muitininkų baudžiamosios bylos dingimo aplinkybių, lapkričio 15 dieną generalinis prokuroras iškėlė bylą M. Venckui.

Lapkritį buvo pastebėta, kad Klaipėdos apylinkės teisme dingo baudžiamoji byla, kurioje muitininkai Kęstutis Jomantas, Povilas Dirgėla, Arentas Stasiulis, Evaristas Ulteravičius, Vytas Jankauskas ir Justinas Senovaitis kaltinami tarnybiniu aplaidumu ir kyšininkavimu. Byla teismui buvo perduota 1994 metais.

Tarnybinio patikrinimo metu apylinkės prokuratūroje nustatyta, kad pernai prokuroras M. Venckus policijoje užpildė melagingą statistinę kortelę apie muitininkų bylos sustabdymą, o šiemet Muitinės departamentui pateikė suklastotą pažymą, kad vienam iš teisiamų muitininkų - P. Dirgėlai - baudžiamoji byla nutraukta. Pažyma buvo parašyta ant apylinkės prokuratūros blanko.

Klaipėdos apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro Stanislovas Stulpinas yra sakęs, kad tyrimo metu gali būti nustatyti ir kiti pareigūnai, prisidėję prie muitininkų bylos dingimo, nes spėjama, kad prokuroras veikė ne vienas. Nustatyta, kad baudžiamoji byla dingo teisme ir manoma, kad prie to gali būti prisidėjęs vienas iš teisėjų.

Neatmetama versija, kad teisėjas taip pat gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Už oficialių dokumentų klastojimą M. Venckui gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų ir bauda. Išaiškinus nusikaltimą, jam gali būti skirti kaltinimai ir dėl kitų nusižengimų, nes neatmetama versija, kad prokuroras galėjo paimti kyšį. Dabar jo bylą tiria Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Pasak S. Stulpino, dingusią bylą tikimasi atnaujinti ir išnagrinėti. Generalinės prokuratūros sprendimu, gali būti apklausti liudytojai bei surinkti dar likę dokumentai.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Kęstutis Betingis žurnalistams yra sakęs, kad tai nestandartinis įvykis prokuratūros istorijoje ir tam reikės kruopštaus tyrimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.