aA
Prezidentui Valdui Adamkui - liūdnos Kalėdos. Netgi valdančioji konservatorių dauguma iš jo taip nesityčiojo, kaip “nesiskaito” su šalies vadovu jo remiama Naujosios politikos bloko valdančioji dauguma.
Dėl nesutarimų su aplinkos ministru liberalu Henriku Žukausku iš posto pasitraukė Prezidento V.Adamkaus remtas aplinkos viceministras Arūnas Kundrotas.

Beje, ministro H.Žukausko teikimą šalies vadovas pasirašė kiek vėliau, nei kitų 12-os ministrų. Tik gavęs premjero Rolando Pakso ir kandidato į ministrus H.Žukausko patikinimą, kad A.Kundrotas bus paskirtas viceministru, kuruosiančiu derybų su Europos Sąjunga klausimus, Prezidentas V.Adamkus pasirašė H.Žukausko teikimą.

Tačiau H.Žukauskas jau kitą dieną po priesaikos pamiršo pažadą šalies vadovui. H.Žukauskas kuruoti aplinkos ir eurointegracijos reikalus paskyrė ne A.Kundrotą, o savo bičiulį bankininkystės specialistą Emilijų Gustainį.

Kitas ministras liberalas Gintaras Striaukas taip pat atvirai rodo šalies vadovui “nosį”. Susisiekimo ministerija specialiai vilkina Lietuvos jūrų laivininkystės (“Lisco”) privatizavimą. Šia savaitę Vyriausybė protokoliniu sprendimu nusprendė atnaujinti "Lietuvos jūrų laivininkystės" privatizavimo sutartį, jeigu pirkėjas sutiks derėtis dėl naujų sutarties sąlygų.

Premjeras R.Paksas tokią įvykių eigą teisina tuo, neva pardavimo sutartyje, kurią rengė dar konservatoriai, aptikta korupcinių elementų. Kitų šaltinių duomenimis, vilkinti “Lisco” privatizavimą suinteresuoti liberalų rėmėjai - vežėjai.

G.Striaukas taip pat vilkino pasirašyti dokumentus dėl trečiosios GSM 900 Mhz licencijos suteikimo konkursą laimėjusiai įmonei Tele 2. Tai turėjo būti padaryta iki 2000 metų lapkričio 30 dienos. UAB “Tele 2” vadovybė kiek anksčiau išplatintame pareiškime spaudai pabrėžė, jog: "Susisiekimo ministerijos vadovo nenoras priimti sprendimą bei, pažeidžiant galiojančias nuostatas, perkelti svarstymus į Vyriausybės lygį, rodo akivaizdų norą išvengti asmeninės atsakomybės už galimus neteisėtus ir Lietuvos vartotojų interesų neatitinkančius veiksmus. Jau ne vieną kartą Lietuvoje buvo kolegialiai priimami sprendimai, kurie vėliau būdavo kvestionuojami, bet nesant asmeninės atsakomybės, tokių veiksmų kaltininkai taip ir likdavo nenubausti".

Prezidentūra, matydama, akivaizdžią nepagarbą Prezidento institucijai tik skėsčioja rankomis. Prezidento patarėjas Darius Kuolys išreiškė apgailestavimą, kad Aplinkos ministerijoje nereikalingi kompetentingi specialistai, pripažinti taip pat ir Vakaruose. Prieš keletą dienų šalies vadovas, išsikvietęs koalicijos vadovus Seimo pirmininką Artūrą Paulauską ir premjerą R.Paksą, nedviprasmiškai pareiškė esąs nepatenkintas koalicijos veikimu.

Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūno pavaduotojas informacijai Gediminas Kirkilas sako visiškai nesistebįs tokiu valdančiosios liberalų ir socialliberalų koalicijos elgesiu, nes esą valdžią stipriai veikia ir spaudžia įvairios interesų grupės. G.Kirkilas mano, kad nei liberalai, nei socialliberalai nesitiki išlaukti ketverių metų kadencijos pabaigos, todėl tik ir skuba “pasitvarkyti savo reikalus”.