aA
Lietuvos pajūrį nuo Būtingės iki Karklės labai pamėgo neseniai čia atsiradę retos rūšies ruoniai. Gamtosaugininkų nuomone, šiuo metu mūsų šalies Baltijos jūros pakrantėje įsikūrė daugiau kaip 20 ruonių. Neseniai atsiradusia ruonių kaimynyste ne itin patenkinti Lietuvos žvejai.
Seal
Anksčiau saulėje besideginantis ruonis sukeldavo tik poilsiautojų nuostabą, o šiandien jis jau įsigudrino suėsti į jų tinklus įsipainiojusią žuvį ir tapo rimtu žvejų konkurentu.

Klaipėdoje surengtoje mokslinėje gamybinėje konferencijoje "Baltijos jūros ir Kuršių marių žuvų ištekliai ir jų racionalus naudojimas" žvejai skundėsi, kad ruoniai ir jų mažyliai ne tik išgaudo į jų tinklus įsipainiojusią žuvį, bet ir sudrasko daug kainuojančius tinklus.

Šią problemą teks spręsti kartu su gamtosaugininkais, kadangi šios retos rūšies ruoniai yra saugomi visame Baltijos baseine. Taigi, kol gamtosaugininkai nuspręs ką daryti, žvejams nelieka nieko kita, kaip tik susitaikyti su šių žavių gyvūnėlių, pamėgusių Baltijos pakrantę, išdaigomis.

Mokslininkai, tyrę Baltijos jūrą, konstatavo ir dar vieną klimato pakitimo pasekmę - nustatyta, jog kasmet jūros lygis pakyla net 7 mm. Belieka tik spėlioti, per kiek laiko Žemaitijos pakrantė atsidurs po vandeniu, kuriame ir toliau išdykaus gražuoliai ruoniai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.