aA
Laisvose šalyse dabar gyvena rekordinis skaičius - daugiau kaip 40 proc. pasaulio gyventojų, sakoma šią savaitę paskelbtame organizacijos "The Freedom of House" pranešime apie demokratijos ir žmogaus teisių padėtį žemėje. Ypač pažymėta Meksikos ir Jugoslavijos pažanga demokratijos ir žmogaus teisių srityje.
Peace Walk
Pranešime "Laisvė pasaulyje 2000-2001 metais" nurodoma, kad "laisvos" yra 86 šalys, kuriose gyvena 2,5 mlrd. žmonių arba 40,7 proc. pasaulio gyventojų. Jie naudojasi plačiomis teisėmis. Tai didžiausias toks rodiklis per visą šios apžvalgos istoriją, kuri prasidėjo 1981 metais.

Dar 59 šalys apibūdinamos kaip "iš dalies laisvos". Jose gyvena 1,4 mlrd. arba 23,8 proc. pasaulio gyventojų. Šie žmonės turi ribotas politines teises ir pilietines laisves. 35,5 proc. pasaulio gyventojų gyvena 47 šalyse, kurios laikomos nelaisvomis. Jų piliečiai neturi pagrindinių politinių teisių ir pilietinių laisvių, teigiama "The Freedom House" pranešime.

Apžvalgoje sakoma, kad laisvų šalių ekonomika per devynerius metus augo 70 proc. greičiau, negu nelaisvose šalyse.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.