aA
Svetlogorsko mieste Kaliningrado srityje sekmadienio naktį staiga mirė buvęs Sankt Peterburgo meras Anatolijus Sobčakas.
Kaip naujienų agentūrai "Interfax" pranešė šaltinis srities administracijoje, politiką ištiko širdies smūgis.

Tikimasi, kad jau sekmadienį pirmoje dienos pusėje buvusio mero kūnas bus išgabentas į Peterburgą, kur bus palaidotas vienose iš miesto kapinių.

A. Sobčakas nuo ketvirtadienio viešėjo Kaliningrado srityje gubernatoriaus Leonido Gorbenkos kvietimu. Jis surengė keletą susitikimų kaip laikinai prezidento pareigas einančio Vladimiro Putino patikėtinis. Kai A. Sobčakas vadovavo Peterburgui, V. Putinas buvo jo pavaduotojas.

A. Sobčakas gimė 1937 metais Čitoje. Baigė Leningrado valstybinio universiteto teisės fakultetą. 1989-1991 metais buvo SSRS liaudies deputatas. 1990 metais išrinktas Leniningrado liaudies deputatų tarybos nariu, o vėliau - pirmininku.

Nuo 1991 metų birželio jis ėjo Sankt Peterburgo mero pareigas.

Iš jų pasitraukė 1996 metų vasarą, kai pralaimėjo rinkimus dabartiniam miesto gubernatoriui Vladimirui Jakovlevui.

Kaip "Interfax" sakė organizacijos "Demokratinė Rusija" (DR) vykdomojo komiteto pirmininkas Sergejus Aleksejevas, A. Sobčakas DR nariu tapo 1998 metais ir iš karto pradėjo vadovauti partijos visuomeninei tarybai.

S. Aleksejevo manymu, jog Rusijos demokratinės jėgos, mirus A. Sobčakui, patyrė sunkiai atitaisomą netektį. Politiko įsitikinimu, buvusio mero sveikatai labai pakenkė 1995 metų pabaigoje prieš jį pradėta kampanija. A. Sobčakas buvo kaltinamas korupcija, kyšių ėmimu ir piktnaudžiavimu tarnyba.

Nuo 1995 metų jis buvo liudininkas byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba aukščiausiuose Peterburgo valdžios sluoksniuose, o 1998 metų rugsėjį Rusijos generalinė prokuratūra iškėlė bylą ir jam pačiam, pateikusi kaltinimus kyšių ėmimu. 1997 metų rudenį, A. Sobčakui patyrus infarktą, jo žmona išvežė buvusį merą gydytis į Paryžių, iš kur į Rusiją jis grįžo 1999 vasarą. Ir tik pernai metų pabaigoje Generalinė prokuratūra oficialiai paskelbė, kad A. Sobčakui iškelta byla nutraukiama.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.