aA
Jau prieš kurį laiką pasklido kalbos, kad Ministras pirmininkas Rolandas Paksas linkęs pasiduoti vyresnių moterų įtakai. Iki šiol užimtą pagrindinės patarėjos vietą užėmusią Dalią Kutraitę pakeitė teatrologė Rūta Vanagaitė. Vyriausybėje ši moteris laikoma “pilkąja kardinole”.
R.Paksas, R.Vanagaitė
R.Paksas, R.Vanagaitė
R.Vanagaitė sumaniai naudojasi premjero jai suteikta valdžia. Ji bet kada gali patekti pas Vyriausybės vadovą, planuoja jo susitikimus, reguliuoja kitus Ministro pirmininko kompetencijos klausimus.

Vienas naujausių buvusios LIFE festivalio direktorės projektų - specialūs kalėdiniai atvirukai. R.Vanagaitės iniciatyva Ministras pirmininkas kitų šalių vadovus bei aukštus Lietuvos pareigūnus pasveikins ne tradiciniu Kalėdų atviruku, o savo šeimos nuotrauka prie papuoštos Kalėdų eglutės ir traškančio židinio. Seimo narys liberalas, išleidęs knygą apie diplomatinį protokolą, Arminas Lydeka taip pat buvo abstulbintas tokio premjero patarėjos žingsnio.

Diplomatijos protokolo žinovo teigimu, nors žmogiškai tai visiškai suprantama, tačiau projektas vertas kritikos, nes yra dirbtinas - pernelyg sureikšminamas premjero R.Pakso asmuo ir nenatūraliai siekiama charizmos.

Psichologas Virginijus Lepeška kalba dar tiesmukiškiau: “Nuo seno įprasta Kalėdų proga dovanoti šventųjų paveikslėlius, o Vyriausybės vadovas, atrodo, dar nepasiekė tokio lygio, kad būtų dovanojami jo “abrozdėliai”.

Vyriausybės rūmai taip pat šurmuliuoja kabineto darbo 100 dienų laukimo nuotaikomis. Ministrų kabineto “šimtadienis”, kaip tik sutampa su Valstybės švente - Vasario 16-ąja. O R.Vanagaitė jau rengia projektus, kaip iškilmingiau pažymėti “dvigubą jubiliejų”.

Tiek Vyriausybės, tiek Seimo koridoriuose sklando slogi nuotaika dėl “naujosios politikos” veikėjų gasdinimų “atleisti iš darbo nepaklusniuosius”. R.Paksas tęsia ekspremjero Gedimino Vagnoriaus tradicijas - proteguoti saviškius, telkti aplink save ištikimų valdininkų klaną.

Politologas Lauras Bielinis sako, kad socialliberalai ir liberalai, proteguojantys saviškius bei grasinantys atleisti iš darbo “svetimus” rodo savo požiūrį į politiką. “Jiems politika tai yra tam tikras “biznis” naudos sau ir savo giminėms gavimas”, - pabrėžia L.Bielinis. Politologo manymu, dėl šios priežasties valdančiosios daugumos atstovai vadovausi ne profesionalų, o “saviveiklininkų” patarimais.

Politologas įsitikinęs, kad senas demokratines tradicijas turinčiose šalyse toks teisinis ir politinis nihilizmas būtų neįmanomas.

“Vakaruose žmogus, norintis gauti patarėjo ar padėjėjo postą, turi pereiti tam tikrus kvalifikacinius etapus. Pagaliau jis turi turėti profesinę rekomendaciją - tiek diplomą, tiek rekomendacijas iš ankstesnės darbavietės. O pas mus - vakar buvo kirpėja, šiandien užsienio reikalų patarėja. Renkasi grupės draugų. Senas demokratines tradicijas turinčių šalių žiniasklaida išjuoktų tokius politikus ir jų sprendimus, gal net jie būtų priversti nulipti nuo politinės arenos”, - įsitikinęs L.Bielinis.

Dar būdamas Vilniaus meru, o vėliau ir pirmą kartą tapęs Vyriausybės vadovu R.Paksas pagarsėjo kaip žmogus, mėgstantis iškelti favoritus, tai pripažįsta ir ne vienas buvęs jo patarėjas.

Verslininkas Arūnas Degutis, anksčiau patarinėjęs premjerui sako, kad, jei favoritu tampama, pagal susiklosčiusią hierarchiją, tai nėra peiktina. Tačiau, jei favoritas yra stipresnė asmenybė už patį vadovą, tuomet favoritas tampa “pilkuoju kardinolu”. Ir tai jau nėra teigiamas reiškinys.