aA
Pasitelkę prezidento Valdo Adamkaus paramą, Lietuvos diplomatai bando pragmatiškai pažvelgti į įsisenėjusią Lietuvos ir Rusijos valstybės sienos sutarties ratifikavimo problemą.
Kaip žinoma, 1997 metų rudenį pasirašytos Lietuvos ir Rusijos sutartys dėl valstybės sienos delimitavimo ir jūros sienos, ekonominės erdvės ir kontinentinio šelfo Baltijos jūroje atskyrimo, pernai buvo ratifikuotos Lietuvos Seime, tačiau iki šiol įstrigusios Rusijos Valstybės Dūmoje.

Prezidentas V. Adamkus pirmadienį per metinį Lietuvos ambasadorių pasitarimą padarė užuominą, jog dėl Rusijos vilkinimo ratifikuoti sienos sutartį su Lietuva Vilniuje vertėtų pergalvoti Kaliningradui taikomą palankumo politiką.

"Turime kelti ir sienos sutarties ratifikavimo klausimą. Nebepakanka kliautis vien Rusijos gera valia, kaip darėme iki šiol - pavyzdžiui, pasirašydami Lietuvos regionų ir Kaliningrado srities ilgalaikio bendradarbiavimo sutartį. Jei su Rusija neturime juridiškai tvarkingos sienos, gal vertėtų pergalvoti lengvatų politiką, kurią Lietuva iki šiol taiko Kaliningrado sričiai?", susitikime su ambasadoriais kalbėjo V. Adamkus.

Stebėtojų nuomone, prezidentas turėjo galvoje abipusį Lietuvos ir Rusijos Kaliningrado srities bevizį režimą.

URM Informacijos ir kultūros departamento direktorius Petras Zapolskas, BNS paprašytas pakomentuoti šį valstybės vadovo pasisakymą, teigė, kad "prezidentas turėjo galvoje visą kompleksą santykių su Rusijos Federacija klausimų".

"Priklausomai nuo to, kaip judės sienos su Lietuva ratifikavimo reikalai Valstybės Dūmoje, galima bus svarstyti, kaip keisis lengvatų politika Kaliningrado sričiai", sakė P. Zapolskas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.