aA
Artėjant 2002 metais numatytam NATO viršūnių susitikimui, Lietuva stiprins diplomatines pajėgas, sieks Amerikos lietuvių paramos bei visų šalies partijų sutarimo dėl Lietuvos narystės Šiaurės Atlanto Aljanse.
Spaudos konferencijoje antradienį vyriausiasis Lietuvos integracijos į NATO koordinatorius, užsienio reikalų viceministras Giedrius Čekuolis pripažino, kad iki šiol NATO plėtros klausimas apsuptas "labai daug rūko", nes nėra NATO politinio sprendimo dėl tolesnės Aljanso plėtros.

Tačiau jis pažymėjo, kad būtent nesant politinio sprendimo, Lietuvai reikia ypač aktyvinti veiklą NATO valstybių sostinėse.

Anot G. Čekuolio, sprendimas dėl NATO plėtros 30-čia procentų priklauso nuo Lietuvos "namų darbų", o 70 proc. nulems NATO valstybės.

G. Čekuolis sakė, kad diplomatinės pajėgos daugiausia bus didinamos JAV, tačiau tam tikros ambasadų reorganizacijos vyks ir kitose NATO valstybėse, taip pat Vokietijoje.

Nuo kitų metų pradžios ketinama išplėsti Lietuvos ambasados Vašingtone personalą, taip pat planuojama įsteigti naują Lietuvos konsulatą Los Andžele. Dabar Lietuva konsulatus JAV turi Čikagoje ir Niujorke.

Ambasadorius JAV Stasys Sakalauskas toje pačioje spaudos konferencijoje teigė, kad ambasados darbas NATO srityje yra pagrindinė veiklos sritis.

Pasak jo, Lietuvos ambasada tarp Vidurio ir Rytų Europos šalių yra "viena iš pirmaujančių pagal politinį aktyvumą".

S. Sakalauskas taip pat pažymėjo, kad JAV gyvena apie 1 mln. išeivių iš Lietuvos, todėl žadėjo plėtoti ryšius su jais.

"Mes tikrai su šia buvusių Lietuvos gyventojų dalimi neišnaudojom viso potencialo. Aš manau, kad reikia tuos ryšius plėsti ir tai gali būti svari ir didelė parama", sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.