aA
"Neabejoju, kad kiekvienas, būdamas atsakingas už vargingiausiai gyvenančių žmonių ateitį, rinktumėtės tokį patį sprendimą", - vakar vakare kalbėdamas per Lietuvos televiziją pareiškė premjeras Rolandas Paksas. Anot jo, pradėdama pensijų reformą Vyriausybė nori apginti pensininkus nuo katastrofos.
  • Buvo priminti gydytojai
  • Bus ir kitų žingsnių
  • Kur dingo milijardai litų?
  • Tenka derinti požiūrius

    Tai - pirmasis premjero viešas kreipimasis į tautą per penkias savaites, kai pradėjo dirbti koalicinė Vyriausybė.

    Buvo priminti gydytojai

    R.Paksas tvirtino, jog nekenčia sprendimų, kurie realiai pablogina bent vieno sąžiningo ir doro Lietuvos žmogaus gyvenimą: "Tačiau ir aš, ir ministrai privalome juos daryti, lygiai taip, kaip kai kada skausmingoms procedūroms mus pasmerkia gydytojai tam, kad išgydytų".

    R.Paksas pripažino, jog, siūlydami pensijų reformą, kuri, anot jo, ir taip pavėluota, gyvenimas pasunkinamas maždaug šimtui tūkstančių dirbančių pensininkų.

    Tačiau, pasak Vyriausybės vadovo, privaloma garantuoti bent minimalias pajamas tiems 800 tūkstančių žmonių, kurie gyvena tik iš pensijos.

    Bus ir kitų žingsnių

    Pasak R.Pakso, pensijų reforma - tai tik vienas valdžios žingsnis: "Kiti bus daromi tam, kad atsirastų darbo vietų, kad paskatintume žmones imtis verslo, kad užsienio verslininkai čia investuotų, kad verslui būtų sudaromos geros sąlygos plėstis, kad iš Lietuvos neišvažiuotų jauni, gabūs, iniciatyvūs žmonės".

    Premjeras tvirtino, jog Vyriausybė yra pasirengusi reformuoti valdymą, atsisakyti nereikalingų išlaidų nereikalingiems biurokratams: "Akylai stebėsiu, kad valstybės turtas nebūtų švaistomas".

    Vyriausybės vadovas vardijo ir atliktus darbus: "Jau sumažinome rinkliavas, pridėtinės vertės mokestį už šildymą, 50 mln. litų kitais metais siūlome skirti bankų palūkanoms už paskolas būstui kompensuoti. Atpiginome įvažiavimo į šalį vizas, skatindami turizmą".

    Kur dingo milijardai litų?

    Pasak premjero, per 10 metų su valstybės garantija buvo išdalyta apie 7 mlrd. litų: "Didžioji jų dalis nedovanotinai iššvaistyta. Lietuvos skola yra 13 milijardų litų. Skolose skęsta miestų ir rajonų savivaldybės, vaikų darželiams, mokykloms, ligoninėms išjungiama elektra. Daugiau kaip du šimtai tūkstančių žmonių neturi darbo".

    R.Paksas labai abejojo, ar tikslinga buvo išleisti tris milijardus litų nebaigtoms statyboms.

    Tenka derinti požiūrius

    Kalbėdamas apie politinę situaciją, R.Paksas pabrėžė, jog pirmą kartą šalyje yra reali koalicija, kai tenka derinti požiūrius į svarbiausius dalykus ir tokiu būdu rasti geriausias išeitis, nepadaryti skaudžių klaidų.

    "Be reikalo gąsdina nuomonių skirtumai. Pripažinsiu, kartais ir mes dar nemokame jų ramiai ir išmintingai priimti. Bet džiugina tai, kad yra noras bei akivaizdžios pastangos išklausyti kitaip galvojantį", - sakė premjeras.

  • "Lietuvos rytas"