aA
JAV negali pripažinti, kad dabartiniai Baltarusijos įstatymų leidimo ir vykdomosios valdžios organai yra teisėti, mano JAV ambasadorius Baltarusijoje Maiklas Kozakas. Jo interviu išspausdino opozicinis Baltarusijos laikraštis "Narodnaja Volia.
Mes negalime pripažinti, kad dabar dirbantis Baltarusijos parlamentas yra įstatymų leidimo valdžios organas, nes jis neatstovauja visos visuomenės interesams. Taip pat negalime pripažinti, kad teisėta yra vykdomoji valdžia (tai yra prezidentas), nes pagal įstatymus numatyta jos kadencija jau pasibaigė, sakė ambasadorius.

Jis taip komentavo tą faktą, kad prezidentas Aleksandras Lukašenka jau valdo šeštus metus, nors pagal konstituciją prezidentui numatyta 5 metų kadencija. O parlamentas šių metų spalio mėnesį buvo išrinktas pažeidžant visas pagrindines demokratijos normas ir principus, numatytus ESBO dokumentuose.

Amerikos diplomatas priminė, kad kitais metais Baltarusijoje įvyks prezidento rinkimai. Nuo jų eigos priklausys, ar pagerės JAV ir viso pasaulio santykiai su oficialiuoju Minsku, ar dar labiau pablogės.

Jeigu prezidento rinkimai vyks taip, kaip parlamento rinkimai, Baltarusija turės parlamentą ir vykdomąją valdžią, kurių beveik niekas nepripažįsta. Šie organai neturės teisės kalbėti tautos vardu. Svarbiausias M.Kozako uždavinys - įtikinti Baltarusijos valdžią, kad reikia pradėti demokratizavimo procesą šalyje. JAV pasiryžusios pradėti bendradarbiavimą ir dialogą. Apie tai neretai kalbėjo ir A.Lukašenka, bet viskas baigdavosi žodžiais.

Galbūt kaip tik dėl ryšių stokos Vašingtono ir Minsko santykiai nėra geri. Jie pagerėtų tik tada, jeigu įvyktų laisvi, demokratiniai ir teisingi prezidento rinkimai, jeigu būtų išaiškinta, kur paslaptingai dingo kai kurie opozicijos veikėjai, jeigu būtų nutrauktas teisiminis politinių veikėjų persekiojimas ir jie išeitų į laisvę, pabrėžė JAV ambasadorius.