aA
Kovo 11-osios Nepriklausomybės atkūrimo akto signataras Algirdas Endriukaitis sugėdino Lietuvos politikus dėl pasyvios pozicijos, Rusijai kaltinant Latviją žmogaus teisių pažeidimais.
"Lietuvos politikai ir valdžios institucijos šiandien Latviją palieka vienui vieną. Netgi vaizduojama, kad nieko nemato arba nieko nevyksta", sakome pirmadienį išplatintame signataro laiške Lietuvos prezidentui, Seimo pirmininkui bei premjerui.

Kaip žinoma, Latvija pastaruoju metu yra Rusijos ypač smarkiai kritikuojama dėl vietos rusakalbių teisių tariamų pažeidimų.

"Šiemet Rusijos Valstybė dūma jau keletą kartų svarstė pareiškimą "Dėl rusų tautiečių valstybinės diskriminacinės politikos Latvijos Respublikoje", kuriuo taip pat reikalavo nutraukti bylas prieš komunistinio genocido vykdytojus. Suprantama, tai Rusijai yra tradiciška ir konceptualu Čečėnijos karo fone. Po Čečėnijos problemos "sureguliavimo" daugiau dėmesio ji skirs žmogaus teisėms Latvijoje", rašo A. Endriukaitis.

Signataras perspėja, kad, užsimerkdama prieš Rusijos spaudimą Latvija, "Lietuva neįsiteiks ir neįgis malonių".

Anot jo, "iš pradžių sudorojamas vienas, o paskui į eilę stojame mes".

Pasak A. Endriukaičio, Baltijos šalių solidarumas "regimas žaidybiniu, fasadiniu ir dekoratyviniu lygmeniu, sustojančiu politinėje srityje".

"Susidaro įspūdis, kad tęsiama prieškarinio individualizmo politika - kiekvienas sau, kuris gudriau įsiteiks galingesniam, kaimyną sutraiškys, mane apeis", rašo A. Endriukaitis.

1990-1996 metais jis buvo Seimo narys, dabar - tarptautinės parlamentarų grupės Čečėnijos problemoms vadovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.