aA
JAV penktadienį padidino spaudimą Turkijai, kad ji patvirtintų NATO ir Europos Sąjungos (ES) saugumo susitarimo pagrindinį straipsnį. Tačiau Turkija nenusileido.
Premjeras Bulentas Ecevitas (Biulentas Edževitas) Ankaroje pranešė, kad JAV prezidentas Billas Clintonas ketvirtadienį vakare paskambino jam iš lėktuvo. Tai jau antras kartas per savaitę, kai B. Clintonas asmeniškai paprašė Turkijos nuolaidumo.

"Mūsų pozicija visiškai nepasikeitė", atsakė B. Ecevitas.

Turkija nepritaria, kad ES galėtų naudotis NATO planavimo galimybėmis atlikdama tas misijas, kuriose Aljansas nutaria nedalyvauti.

Turkija reikalavo garantijų, kad su ja bus konsultuojamasi, kai tokios misijos pateks į jos interesų sferą. "Mes tvirtai laikomės savo pozicijos, nes mums gali kilti rimtų pavojų, jeigu nepateksime į Europos gynybos ir saugumo identitetą. Šiuo požiūriu mes jaučiamės įpareigoti be kompromisų laikytis savo pozicijos", sakė B. Ecevitas.

Penktadienį JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright (Madlena Olbrait) taip pat ragino Turkijos UR ministrą Ismailą Cemą (Ismailą Džemą) pritarti minėtam susitarimui. Ketvirtadienį M. Albright surengė du susitikimus su I. Cemu, tačiau jie nebuvo sėkmingi.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.