aA
Šeštadienį Seime vykusioje Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) konferencijoje V. Landsbergis perskaitė pranešimą, kurio penktadalį skyrė iš partijos pašalintojo ekspremjero G. Vagnoriaus ir jo bendraminčių veiklos įvertinimui.

V. Landsbergis pavartojo žymiai griežtesnę ir vaizdingesnę retoriką nei praėjusį lapkritį konservatorių partijos suvažiavime, kai ekspremjeras buvo kritikuotas už atsakomybės stoką.

Ketvirtadienį G. Vagnorius paskelbė Lietuvos konservatorių sąjungos steigiamąją deklaraciją. Savo buvimo premjeru laikais 1996-1999 metais G. Vagnorius vadovavo TS(LK) valdybai. Stebėtojų nuomone, naujoji partija pavojinga TS(LK), kaip galinti dar labiau išskaidyti dešiniųjų elektoratą.

"Dabar atskilo ta grupuotė buvusi vykdomoji vadovybė plius keli asmeniškai ištikimieji, kuriasi lyg ir nauja ekspremjero valdininkų partija", sakė V. Landsbergis.

"Pernelyg ilgai pasitikėjau G. Vagnoriaus sugebėjimais valdyti valstybės finansus, formuoti ūkio raidą. Atėjo sunkmetis, gabumų išmėginimas, ir vadovas nutarė finansininko gabumus pataupyti ateičiai", sakė V. Landsbergis.

Jis teigė, kad G. Vagnorius ir jo šalininkai buvusioje partijos valdyboje "pasiėmė ir politikos formavimą, ir vykdymą, pavirto partija partijoje".

"Prie to prisidėjo autoritarinis valdybos pirmininko būdas, arogancija kitaip manantiems ir fetišizuotas požiūris į patį "valdymą". Tai tapo partijos problema, tai atstumdavo žmones", sakė V. Landsbergis.

Anot jo, tai nulėmė "dvi politikas". Pasak V. Landsbergio, "nacionalinių interesų partijoje, kuri dar norėjo išsaugoti Sąjūdžio idealizmo ugnelę, kūrėsi kita, šaltai skaičiuojanti, grupinių arba grupuotės interesų partija".

"Deja, tokia buvo tikrovė: ligi praėjusių metų pavasario bei rudens turėjome dvi partijas - didelę visoje Lietuvoje ir Vilniuje mažą, bet stiprią, slegiančią, įsitvirtinusią valdyboje ir Vyriausybės valdininkijoje", sakė konservatorių lyderis.

Anot V. Landsbergio, jis taip ir nežinąs, kodėl G. Vagnoriaus kabinetas laiku nepasirašė kontraktų su "Williams International", neįvykdė elektros tilto tiesimo projekto, LDDP laikotarpio audito, pustrečių metų nedarė "nė žingsnio" privatizuoti "korumpuotiems geležinkeliams, "Lietuvos dujoms", "Lietuvos energijai".

"Gera tai, kad praradome auglį, ir mūsų partija Tėvynės sąjunga pradeda sveikti", samprotavo V. Landsbergis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.