aA
Vyriausybė leido Krašto apsaugos ministerijai (KAM) įsigyti sudėtingą šiuolaikinį mokslinį lazerinį prietaisą. Trečiadienį Vyriausybės posėdyje nutarta leisti KAM vykdyti viešąjį pirkimą iš vienintelio šaltinio - pirkti iš JAV firmos "Spectra - Physics" femtosekundinį lazerinį kompleksą.
Vyriausybė pritarė viešajam pirkimui iš vienintelio šaltinio, atsižvelgdama į tai, kad Lietuvoje vykdomas NATO programos "Mokslas taikai" projektas "Lazerinis spektrometras", ir šiam projektui įgyvendinti būtina įsigyti šiuolaikinį femtosekundinį lazerinį kompleksą, kuris išplėstų galimybes naudoti lazerines technologijas krašto apsaugos uždaviniams spręsti.

Vyriausybė taip pat atsižvelgė ir į tai, jog JAV firmos "Spectra - Physics" gaminamas kompleksas yra stabilus, patikimas, gerai metrologiškai suderinamas su Vilniaus universiteto Lazerių centre (VULC) turima įranga. Kaip rašoma KAM aiškinamajame rašte, VULC vykdomam NATO projektui iš viso reikėtų 5-6 mln. litų investicijų. Pirmai projekto daliai - įsigyti femtosekundiniam lazeriniam kompleksui - numatoma panaudoti 1 mln. 795 tūkst. litų.

Šių metų lapkričio 22 dieną Vyriausybė pritarė Vyriausybės 100 dienų veiklos planui, kuriame numatyta veiksmingiau naudoti mokslo potencialą Lietuvos poreikiams tenkinti. Vyriausybė įpareigojo Švietimo ir mokslo bei Krašto apsaugos ministerijas parengti programą "Moksliniai tyrimai krašto apsaugai". Šios programos įgyvendinimui KAM planuoja skirti 2000 metais sutaupytus 1 mln. 795 tūkst. litų ir įsigyti femtosekundinį lazerinį kompleksą.

Anot aiškinamojo rašto, KAM įsigijus iš "Spectra - Physics" femtosekundinį lazerinį kompleksą VULC bazei sustiprinti, labai išplėstų VULC galimybės naudoti lazerines technologijas krašto apsaugos uždaviniams spręsti ir sėkmingai integruotis į NATO mokslo ir technologijų programas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.