aA
NATO generalinis sekretorius lordas Robertsonas antradienį pareiškė, kad Europos Sąjungos vadovams patvirtinus planus sukurti ES karines pajėgas reiškia, jog dabar abi organizacijos turi imtis darbo ir išsiaiškinti, kaip jos bendradarbiaus užtikrindamos saugumą Europoje.
15 ES vadovų penktadienį Prancūzijos kurorte Nicoje susitarė dėl konkrečių detalių kuriant 60 tūkst. karių greitojo reagavimo pajėgas, kurias galima būtų dislokuoti per du mėnesius ir išlaikyti konflikto regione daugiau kaip metus. Planuojama, kad ES pajėgos galėtų naudotis NATO priemonėmis.

Praėjusį mėnesį valstybės narės ir prie ES norinčios prisijungti šalys sukūrė pajėgoms "sandėlį", kuriame yra maždaug 100 tūkst. karių, daugiau kaip 400 kovinių lėktuvų ir maždaug 100 laivų, galinčių išvykti į taikdarystės ir humanitarines misijas, kuriose NATO nenorėtų dalyvauti.

Lordas Robertsonas NATO ir naujųjų ES pajėgų ryšių sutvarkymą palygino su "dviejų erdvėlaivių susijungimu". JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright (Madlena Olbrait) antradienį tvirtino, jog diskusija dėl to, kaip atrodys kuriamos Europos pajėgos, greitai nesibaigs.

"Tai bus ilgi svarstymai. Jie nebūtinai bus lemiami, bet, manyčiau, tai tęsis, kol viskas neatsistos į savo vietas, o gal net ir po to bus diskutuojama, kaip koordinuoti ryšius", pareiškė ji žurnalistams vykdama vizito į Vengriją, vieną naujųjų NATO narių. "Mes manome, kad Europa turėtų turėti pajėgas, tačiau jos neturėtų veikti už NATO ribų", pridūrė ji.

NATO labiausiai kelia nerimą, jog ES norės įkurti savo biurokratinį aparatą kariniam planavimui. Amerikiečiai įnirtingai reikalauja, jog ES naudotųsi plačiomis NATO karinio planavimo galimybėmis, ypač kai naudosis NATO priemonėmis.

Prancūzija, kuri nedalyvauja NATO integruotoje karinėje vadovybėje, norėtų, kad ES sukurtų savo atskiras karinio planavimo priemones, užtikrinsiančias didesnę ES pajėgų autonomiją. Visiškai nepriklausomo planavimo priemonių sukūrimas Europos Sąjungai nėra nei pageidaujamas, nei būtinas, o atsižvelgiant į ribotus karinius biudžetus, tai būtų grynas pinigų švaistymas", pareiškė lordas Robertsonas.

JAV gynybos sekretorius Williamas Cohenas (Viljamas Koenas) praėjusią savaitę NATO sąjungininkes europietes įspėjo, jog NATO gali tapti istorijos reliktu, jei Aljanso viduje bus įkurta europiečių frakcija su konkuruojančiomis struktūromis. Lordo Robertsono teigimu, jam jau nusibodo "pernelyg dramatizuojami teoriniai ginčai", jog europiečių ketinimai gali suskaldyti NATO.

Pasak jo, ES, žinoma, yra "ultraintegracijos" šalininkų, kuriuos apėmusi Europos armijos kūrimo idėja, bei tokių, kurie besąlygiškai nori juos sustabdyti. "To nebus...Tai nebus antroji NATO, net ir ne mini NATO", tvirtino generalinis sekretorius.

Lordo Robertsono manymu, ES projektas yra NATO Gynybos pajėgumų iniciatyvos "kita monetos pusė". Ši programa skirta pašalinti po kampanijos Kosove pastebėtus trūkumus 58 srityse. Tačiau jai įgyvendinti reikia daugiau investicijų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.