aA
Sostinės Damasko pagrindinėje aikštėje trečiadienį šimtai Sirijos gyventojų, protestuodami prieš Vašingtono paramą Izraeliui, degino JAV prekes ir ragino kitų valstybių arabus prisijungti prie visuotinės JAV boikoto kampanijos.
Per demonstraciją, kurioje dalyvavo intelektualai, menininkai, teisininkai, politikai ir dvasininkai, buvo įsteigtas komitetas, turintis koordinuoti JAV prekių ir interesų boikoto kampaniją. Protesto akcijos dalyviai, be to, priėmė pareiškimą, raginantį visus arabus atnaujinti Izraelio boikotą, kuris susilpnėjo, 1991 metais Madride prasidėjus arabų ir Izraelio taikos deryboms.

Anot trečiadienio demonstracijos dalyvių, reikia pirmiausiai nepirkti JAV pagamintų cigarečių, gaiviųjų gėrimų, kanceliarinių ir sporto prekių, drabužių ir elektrinių namų apyvokos daiktų, boikotuoti greitojo maitinimo restoranus ir bankus.

Diplomatai savo ruožtu pažymi, kad boikotas tėra simbolinė priemonė, neturėsianti jokio didesnio poveikio, atsižvelgiant į mažas Sirijos ir JAV prekybos apimtis. Oficialusis Vašingtonas yra įtraukęs Siriją į valstybių, kurios tariamai remia tarptautinį terorizmą, sąrašą ir draudžia eksportuoti į šią Artimųjų Rytų valstybę sudėtingas technologijas.

Antiamerikietiškos nuotaikos Sirijoje ėmė stiprėti nuo rugsėjo pabaigos, kai palestiniečių autonomijos srityse prasidėjo smurtiniai susirėmimai su Izraelio kareiviais. Trečiadienį demonstrantai pagrindinėje Damasko aikštėje sudegino Izraelio vėliavą bei skandavo prieš Izraelį ir JAV nukreiptus šūkius.

Anot iškilių Sirijos visuomeninio ir kultūrinio gyvenimo veikėjų, JAV vykdo agresiją prieš arabus, o politiškai, kariškai ir finansiškai remdamos Izraelį, įžeidžia arabų nacionalinį orumą. Per kelias ankstesnes demonstracijas protestuotojai apmėtė akmenimis JAV ambasadą ir susirėmė su policija, sutrukdžiusia įsiveržti į ambasados teritoriją.

Trečiadienį Izraelio kareiviai autonomijos srityse nukovė keturis palestiniečių policininkus. Taip bendras aukų skaičius nuo rugsėjo 28 dienos išaugo iki 318, iš kurių absoliuti dauguma - 267 - yra palestiniečiai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.