aA
Latvijos užsienio reikalų ministras Indulis Bėrzinis tikisi, kad Estija ir Latvija bus tarp tų valstybių, kurios pirmosios įstos į Europos Sąjungą.
Komentuodamas pirmadienio vakarą interviu Latvijos televizijai ES Nicos pasitarime priimtą sprendimą, ministras nurodė, kad aiškumo dėl pirmųjų valstybių priėmimo į ES, kaip ir anksčiau, nėra. Net geriausios jų, tarp jų - Estija, dar nepradėjo derybų dėl stojimo svarbiausiais klausimais, pabrėžė jis.

I. Bėrzinis atmetė priekaištus, kad Latvija patyrė diplomatinį pralaimėjimą dėl to, kad, remiantis Nicos sprendimu, ES Ministrų Taryboje ji turės tik 4 vietas, o Lietuva - 7.

Jis nurodė, jog vietų skaičius neturi esminės reikšmės, nes daugeliu klausimų šalys turi veto teisę, ir jeigu kuri nors jų norės pasiekti jai naudingą sprendimą, jai teks ieškoti sąjungininkių.

Latvijos užsienio politikos žinybos vadovas taip pat nurodė, kad skirstant balsų skaičių svarbiausiais kriterijus buvo šalies dydis. Latvijoje - mažiau nei 2,4 mln. gyventojų, o Lietuvoje - 3,7 mln. paaiškino jis.

Kaip jau pranešta, pirmadienio rytą Nicoje baigėsi ilgiausias ES istorijoje pasitarimas, kuriame po ilgų diskusijų buvo pasiektas susitarimas dėl organizacinių reformų, būtinų Europos Sąjungos plėtrai tęsti.

I. Bėrzinis sakė, kad priimtas Nicoje sprendimas užtikrina Latvijai galimybę patekti į pirmąją ES plėtros bangą, bet dabar daug kas priklauso nuo jos pačios.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.