aA
Europos Sąjungos (ES) valstybių politikai ir žiniasklaida pirmadienį nepalankiai sutiko Nicos viršūnių susitikimo rezultatus, tariamai reiškiančius nacionalinių interesų išdavimą arba nesukuriančius prielaidų naujų narių priėmimui.
Nice
Tuo tarpu valstybės kandidatės džiaugėsi pasiektais susitarimais, vertindamos juos kaip įrodymą, kad sena jų svajonė įstoti į ES artėja prie išsipildymo - jos būgštavo, kad Nicoje išvis nebus dėl nieko susitarta, praneša Reuters-ELTA.

Maratoninis ES viršūnių susitikimas Pietų Prancūzijos kurorte baigėsi pirmadienio rytą klasikiniu kompromisiniu susitarimu, sukūrusiu naują sudėtingą balsavimo sistemą, iš dalies apribojusiu veto teisę ir nustačiusiu didžiausią Europos Komisijos narių skaičių.

Daugelis viršūnių susitikimo dalyvių pirmadienį gynė pasiektus rezultatus, laikydami juos svarbiu pasiekimu, turint omenyje iš pradžių didelius nuomonių skirtumus. Tačiau kritikų tai neįtikino.

Deja, Nicoje mes pamatėme, kad dauguma dabartinių ES lyderių neturi noro ir drąsos aktyviai įgyvendinti plėtros projektą, dar prieš baigiantis viršūnių susitikimui pareiškė buvęs Europos Komisijos komisaras Karelas van Miertas (Karel van Miert) iš Belgijos. Jo vertinimu, naujoji sistema neveiks, nes valstybės narės ir toliau laikosi įsitvėrusios savo veto teisės.

Nenorint nuvilti valstybių kandidačių, buvo pasiektas pusėtinas, nuviliantis ir neefektyvus susitarimas, pirmadienį kritikavo Prancūzijos parlamento užsienio reikalų komiteto pirmininkas socialistas Fransua Lonklas (Francois Loncle). Jo vertinimu, Nicoje ES institucijų reforma dar neužbaigta.

Panašiai priešiškai buvo nusiteikę ir Prancūzijos laikraščiai. Įtakingas "Le Monde" kalbėjo apie "žingsnį atgal", o centro kairiųjų "Le Figaro" skelbė, jog Prancūzija Nicoje kapituliavo prieš Vokietiją. Ne ką labiau patenkinti buvo ir Vokietijos apžvalgininkai, nors oficialiojo Berlyno kortos po Nicos, regis, atrodo visai neblogai.

Europa prašovė pro dešimtuką, o į priekį vėl judama tik vėžlio žingsniu, teigė opozicinės krikščionių demokratų partijos (CDU) lyderė Angela Merkel (Angela Merkel). Anot Vokietijos pramonės ir prekybos rūmų, ateityje nauja reformos konferencija privalės daug ką keisti, nes kitu atveju išsiplėtusi ES nepajėgs veiksmingai funkcionuoti. Vokietijos savaitraščio "Die Woche" komentatoriaus vertinimu, Nicos susitikimo rezultatai yra paprasčiausia patetika, o jei Europa lyginama su dviračiu, kuris turi judėti į priekį, kad neparvirstų, tai dabar galima tvirtai sakyti, kad Europa griūva ant šono.

Kai kurie olandų parlamentarai pašaipiai komentavo, kad "prancūzų dramblys pagimdė pelę", o Italijos dienraštis "Corriere Della Sera" chaotišką padėtį Europoje lygino su JAV niekaip nesibaigiančiais prezidento rinkimais.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.